«Ιστορίες Ποδοσφαίρου: Από τη Μικρά Ασία στα Χανιά» και Έκθεση «Mάχη της Κρήτης»

«Ιστορίες Ποδοσφαίρου: Από τη Μικρά Ασία στα Χανιά» και Έκθεση «Mάχη της Κρήτης»

Οι Μικρασιάτες, που ήρθαν πριν από εκατό χρόνια στην Κρήτη, μετά από μία τεράστια καταστροφή, κατάφεραν να αφήσουν ένα σπουδαίο κοινωνικό, αναπτυξιακό, οικονομικό, πολιτισμικό, αθλητικό, αξιακό «αποτύπωμα», με σκληρή δουλειά και δημιουργικότητα, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Το «αποτύπωμά» τους στο ποδόσφαιρο, μέσα από αρχειακό υλικό (σημαίες, φωτογραφίες, κύπελα, φανέλες κ.ά.) παρουσιάζεται σε μία ιδιαίτερη έκθεση, την οποία επισκέφθηκα την Κυριακή, στο Γιαλί Τζαμί.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στον δημοσιογράφο Γιώργο Δρακάκη για την έρευνα και στους επιμελητές της έκθεσης Λευτέρη Λαμπράκη και Μαρία Μιχελογιάννη.

Ξεχωριστή είναι και η έκθεση – αναδρομή, την οποία επισκέφθηκα την ίδια ημέρα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, όπου παρουσιάζονται αδημοσίευτες φωτογραφίες από τη Μάχη της Κρήτης από το ιστορικό αρχείο του κ. Δημήτρη Σκαρτσιλάκη και αντικείμενα εκείνης της εποχής από τη συλλογή του κ. Στέλιου Τριπαλιτάκη. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί έναν ύμνο στην ελευθερία, ένα πολύτιμο κομμάτι της μακραίωνης και πλούσιας ιστορίας μας, μέρος της ταυτότητάς μας, παρακαταθήκη, αλλά και χρέος. Μεγάλη η ευθύνη να είσαι Κρητικός.

Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Διατήρησης Ιστορικής Μνήμης Μάχης Κρήτης και Αντίστασης και στον πρόεδρό του Γιάννη Θυμιανό για το συγκινητικό έργο τους καθώς και σε όλους τους συνδιοργανωτές για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης.

Και τις δύο εκθέσεις αξίζει να τις επισκεφθούν οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες, αλλά και οι επισκέπτες του τόπου μας.