Βασίλης Διγαλάκης

Βασίλης Διγαλάκης

Με γνώση και τόλμη για τα Χανιά

Ο Βασίλης Διγαλάκης γεννήθηκε στα Χανιά στις 2 Φεβρουαρίου 1963. Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Μανάρα, οικονομολόγο και έχει δύο παιδιά: τον Βασίλη, διπλωματούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Κορίνα, η οποία σπουδάζει μαθηματικά και επιστήμη των υπολογιστών.

Είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Είναι Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, διετέλεσε Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Από τον Ιούλιο 2019 είναι βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία. Διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Από τον Ιανουάριο 2021 είναι Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Βασίλης Διγαλάκης

Μαθητικά Χρόνια – Σπουδές

Γιος στρατιωτικού γιατρού, αφού περιπλανήθηκε σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα, επέστρεψε στα Χανιά σε ηλικία 9 ετών και αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αρρένων Χανίων το 1980. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ήταν και αθλητής καλαθοσφαίρισης στα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Ομίλου Αντισφαίρισης Χανίων και μέλος της ομάδας του Α’ Λυκείου Χανίων που είχε φτάσει στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

Μπήκε δεύτερος στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έλαβε το δίπλωμά του το 1986. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης το 1988 και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1991.

Εργασία στην Αμερική

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στις περιοχές μηχανικής μάθησης – τεχνητής νοημοσύνης, αναγνώρισης ομιλίας και συστημάτων διαλόγου. Από το 1992 έως το 1995 εργάστηκε ως ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Stanford (SRI International) στο Menlo Park της Καλιφόρνιας, όπου ανέπτυξε αλγόριθμους για αναγνώριση ομιλίας, συστήματα διαλόγου και αυτόματη μηχανική μετάφραση.

Κατοχύρωσε πέντε διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ συμμετείχε στην ίδρυση της πρωτοπόρου παγκοσμίως εταιρείας αναγνώρισης ομιλίας, Nuance Communications.

Επιστροφή στην Ελλάδα – Πολυτεχνείο Κρήτης

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 και από το 1996 είναι Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Διδάσκει ανελλιπώς από το 1995 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, ενώ επέβλεψε τις διπλωματικές εργασίες πολλών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Η ερευνητική του δραστηριότητα συμπεριλαμβάνει τη συγγραφή πολλών άρθρων σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ έλαβε δύο βραβεία καλύτερης δημοσίευσης από την IEEE Signal Processing Society, το 1999 και το 2000.

Από το Σεπτέμβριο 2003 έως τον Αύγουστο του 2005, διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος ΗΜΜΥ. Από το Σεπτέμβριο του 2005 έως το Μάρτιο του 2013 κατείχε τη θέση του Διευθυντή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Θητεία στην Πρυτανεία

Από τον Απρίλιο του 2013 έως και το Νοέμβριο του 2017 διετέλεσε Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το έργο του στο Πολυτεχνείο Κρήτης επικεντρώθηκε στην Εξωστρέφεια του Ιδρύματος, στην προώθηση και επιβράβευση της Αριστείας και στη βιώσιμη ανάπτυξη του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, συγκεντρώθηκαν όλες οι δραστηριότητες του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι και ξεκίνησαν σημαντικά έργα υποδομής: αναζητήθηκε και επιτεύχθηκε χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέας φοιτητικής εστίας χωρητικότητας 180 διαμερισμάτων, η οποία δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε η κατασκευή της. Επιτεύχθηκε επίσης χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων ευρώ και δημοπρατήθηκε επιτυχώς η ολοκλήρωση ημιτελούς κτιρίου για τη στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την αξιοποίηση της περιουσίας του Ιδρύματος και ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για την διάσωση – αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων της Παλιάς Πόλης, υπογράφοντας σύμβαση τον Αύγουστο του 2017 η οποία θα αποφέρει στο Ίδρυμα οφέλη 18 εκατομμυρίων ευρώ από την αναστήλωση και 9 εκατομμυρίων ευρώ από την εκμίσθωση των κτιρίων. Το Πολυτεχνείο άνοιξε στην τοπική κοινωνία: θεσπίστηκαν σημαντικές εκδηλώσεις εξωστρέφειας όπως η Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας για παιδιά Δημοτικού, που προσελκύει κάθε χρόνο 5.000 επισκέπτες, διατέθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στους φοιτητές, στο προσωπικό αλλά και στους κατοίκους του Ακρωτηρίου, αποφασίστηκε η στέγαση Λαογραφικού Μουσείου στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής.

Από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 διετέλεσε Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Από τη Γνώση στην Καινοτομία

Όπως και στις ΗΠΑ, όπου συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρείας Nuance και στην Ελλάδα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μεταφορά της γνώσης στην οικονομία και την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων. Ίδρυσε το 1998 και στη συνέχεια συμμετείχε επί σειρά ετών στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Διάλογος. Η Διάλογος έχει έδρα τα Χανιά της Κρήτης, ήταν από τις πρώτες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στα Χανιά και η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ανέπτυξε λύσεις αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης για call centers με χρήση τεχνολογιών φωνής στην Ελλάδα και την Τουρκία.