Τρεις οι άξονες για τη σύνδεση των ελληνικών Πανεπιστημίων με την οικονομία

Τρεις είναι οι αναγκαίοι άξονες για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ παραγωγής γνώσης και καινοτομίας στην Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει μεν τη 10η θέση στην Ε.Ε. σε απόλυτα μεγέθη στην έρευνα, αλλά μόλις την 20ή με βάση την επίδοσή της στην καινοτομία, σύμφωνα με τον σχετικό ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων του 2019, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».

Ο κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ο πρώτος άξονας είναι το θεσμικό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «θεσμοθετεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς», με στόχους τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην αγορά μέσω των συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς και τη δημιουργία τεχνοβλαστών, δηλαδή νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από τα πανεπιστήμια ή συμμετοχή των πανεπιστημίων σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας.

Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ, το πλαίσιο αυτό παρέχει αμοιβαία οφέλη στις επιχειρήσεις και στους ερευνητικούς φορείς. «Οι επιχειρήσεις θα προσφέρουν στα πανεπιστήμια όχι μόνο πρόσθετους οικονομικούς πόρους, αλλά και ένα εύρος πραγματικών προβλημάτων που αναζητούν λύσεις, τις προκλήσεις για τη διεξαγωγή καινοτόμου έρευνας και την παραγωγή νέας γνώσης και τη δυνατότητα κλιμάκωσης της εργαστηριακής έρευνας και προσέγγισης του σταδίου εμπορικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων τους. Από την πλευρά τους, τα πανεπιστήμια θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε νέες γνώσεις και καινοτόμες μεθόδους ή τεχνικές, λύσεις σε εντοπισμένα προβλήματα και ανάδειξη δυσλειτουργιών, αλλά και οικονομικά – εμπορικά οφέλη στην αλυσίδα αξίας», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.

Σχετικά με τον δεύτερο άξονα -κουλτούρα επιχειρηματικότητας- ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε σε μία προσωπική εμπειρία. «Έχω συμμετάσχει στην ίδρυση spin offs τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη χώρα μας. Το 2013 έβαλα υποψηφιότητα για να εκλεγώ πρύτανης στο πανεπιστήμιό μου, το Πολυτεχνείο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας, δέχθηκα επίθεση από κάποιους, δήθεν προοδευτικούς, πως εγώ, ένας άνθρωπος των επιχειρήσεων, τόλμησα να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη. Απάντησα ήρεμα πως η διασύνδεση του πανεπιστημίου με την οικονομία είναι στις βασικές προεκλογικές μου θέσεις και πως εύχομαι να έχουν πολλαπλασιαστεί οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται γύρω από το ίδρυμα μέχρι το τέλος της θητείας μου, αν εκλεγώ. Σήμερα, δύο από τα πιο επιτυχημένα startups στη χώρα μας έχουν ιδρυθεί από αποφοίτους του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σήμερα, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία δεν είναι πια ταμπού για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Οι νέοι μας αναζητούν την καινοτομία, και πολλά επιτυχημένα παραδείγματα startups από νέους αποφοίτους είναι γεγονός», τόνισε ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ.

Τέλος, επισήμανε ότι ο τρίτος άξονας για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ παραγωγής γνώσης και καινοτομίας στην Ελλάδα είναι η υποστήριξη των ερευνητικών φορέων για την ωρίμανση των δομών μεταφοράς τεχνολογίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε οι ερευνητικοί μας φορείς να καλύψουν γρήγορα το χαμένο έδαφος και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας να μπορούν να υποστηρίξουν τη μεταφορά τεχνολογίας».

«Ο χάρτης της καινοτομίας στο ελληνικό ερευνητικό οικοσύστημα αλλάζει γρήγορα. Το δείχνει η εμπιστοσύνη μεγάλων παγκόσμιων επιχειρήσεων μέσω των συμπράξεών τους με τους ερευνητικούς μας φορείς. Είμαστε για πρώτη φορά αισιόδοξοι ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να εκπληρώσει και τον τρίτο σκοπό του, της μεταφοράς της γνώσης στην οικονομία προς όφελος της κοινωνίας», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Διγαλάκης.

Πλουραλισμός απόψεων και προτάσεων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των fake news

Επί σχεδόν 4 ώρες και σε άριστο κλίμα συνεδρίασε την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα: «Παιδεία στα Μέσα Ενημέρωσης: Παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις (fake news)», όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού βουλευτών τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.

Περισσότερα

Ειδικές συνεδριάσεις με πρωτοβουλία Διγαλάκη για τον ρόλο της εκπαίδευσης απέναντι στα fake news και τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με αγορά εργασίας

Ειδικές συνεδριάσεις με πρωτοβουλία Διγαλάκη για τον ρόλο της εκπαίδευσης απέναντι στα fake news και τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με αγορά εργασίας

Πρωτοβουλία για τον προγραμματισμό δύο ειδικών συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέματα: α) Παιδεία στα Μέσα Ενημέρωσης: Παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις (fake news) και β) Διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την οικονομία, τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας, ανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης.

Περισσότερα

Ερώτηση Διγαλάκη στη Βουλή για Μονή Γουβερνέτου και Άγιο Ιωάννη Ελεήμονα

Ερώτηση Διγαλάκη στη Βουλή για Μονή Γουβερνέτου και Άγιο Ιωάννη Ελεήμονα

Τα ζητήματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα και της χρήσης της οδού προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου, που έχουν προκαλέσει δικαιολογημένη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Ακρωτηρίου και ευρύτερα στην κοινωνία των Χανίων, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Βασίλης Διγαλάκης σε ερώτησή του, την οποία απευθύνει προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Περισσότερα

Τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει ν’ αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο διεθνές στερέωμα

Με το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Βασίλης Διγαλάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Περισσότερα

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βασίλης Διγαλάκης

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βασίλης Διγαλάκης

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής εξελέγη την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, τέως υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης.

Περισσότερα

Στόχος να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός υποτροφιών του ΙΚΥ-ΕΚΟ, ύψους 13 εκατ. ευρώ, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης

Στοιχεία που αποσαφηνίζουν τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα

Κάνουμε πράξη την αναβάθμιση της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ώστε να αποτελεί αξιόπιστη επιλογή για τους νέους αντάξια των προκλήσεων της εποχής

Την ανάγκη αναβάθμισης της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης περιέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Mάθηση, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα

Βάζουμε τέλος στην ανομία και την αυθαιρεσία στα Πανεπιστήμια, προχωράμε με διαφάνεια, κανόνες και υπευθυνότητα

Βάζουμε τέλος στην ανομία και την αυθαιρεσία στα Πανεπιστήμια, προχωράμε με διαφάνεια, κανόνες και υπευθυνότητα

Ακαδημαϊκή ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία διαμήνυσε σήμερα στη Βουλή ο Βασίλης Διγαλάκης, αφήνοντας μάλιστα ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεινε το μάτι σε αυτό το καθεστώς ανομίας με την εσκεμμένη απραγία της.

Περισσότερα

Τα αριθμητικά στοιχεία αποδεικνύουν πως μεριμνούμε για την οικονομική και διδακτική υποστήριξη των ΑΕΙ

Με απτά στοιχεία και αριθμούς που τεκμηριώνουν τη χρηματοδοτική στήριξη των ΑΕΙ επέλεξε να απαντήσει ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση σχετική με το άνοιγμα των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Περισσότερα