Δήλωση Βασίλη Διγαλάκη για τα πρόσφατα γεγονότα στα Πανεπιστήμια

Δήλωση Βασίλη Διγαλάκη για τα πρόσφατα γεγονότα στα Πανεπιστήμια

Δήλωση του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και βουλευτή Χανίων της ΝΔ Βασίλη Διγαλάκη για τα πρόσφατα γεγονότα στα Πανεπιστήμια:

Περισσότερα

Παρά την επιβαρυμένη κατάσταση, το Νοσοκομείο μας ανταπεξέρχεται

Παρά την επιβαρυμένη κατάσταση, το Νοσοκομείο μας ανταπεξέρχεται

Το Νοσοκομείο Χανίων επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό Ίδρυμα μετά και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σε τοπικό επίπεδο, τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, διαδικασία που επιταχύνεται, πλέον, εξαιτίας της επικράτησης της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον».

Περισσότερα

Προτεραιότητά μας και για το 2022 η νέα γενιά και οι νέες επενδύσεις

Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης η οποία βασίζεται σε μειώσεις φόρων, προώθηση μεταρρυθμίσεων, αύξηση των επενδύσεων και μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ανέπτυξε κατά την ομιλία του στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης.

Περισσότερα

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια: Ομιλία Χατζηχριστοδούλου σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στα Χανιά

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια: Ομιλία Χατζηχριστοδούλου σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στα Χανιά

Ο πολύτιμος ρόλος των εμβολίων στην ουσιαστική προστασία του πληθυσμού από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων της ΝΔ Βασίλη Διγαλάκη και του διοικητή της Μονάδας, σμήναρχου Ιωάννη Χατζηγεωργίου.

Περισσότερα

Συνάντηση Β. Διγαλάκη – E. Bolkvadze: «Κοινή βούληση η ενίσχυση των ιστορικών δεσμών Γεωργίας – Ελλάδας σε πολιτισμό και εκπαίδευση»

Συνάντηση Β. Διγαλάκη – E. Bolkvadze: «Κοινή βούληση η ενίσχυση των ιστορικών δεσμών Γεωργίας – Ελλάδας σε πολιτισμό και εκπαίδευση»

Συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Κοινοβουλίου της Γεωργίας, Eliso Bolkvadze, είχαν την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γεωργίας, Δημήτρης Κούβελας, παρουσία του πρέσβη της Γεωργίας στην Αθήνα, David Dondua.

Περισσότερα

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο εκσυγχρονίζεται και εξοικειώνεται με την καινοτομία, τη μεταφορά τεχνολογίας και την επιχειρηματικότητα

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο εκσυγχρονίζεται και εξοικειώνεται με την καινοτομία, τη μεταφορά τεχνολογίας και την επιχειρηματικότητα

Με τη συμμετοχή του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελου Συρίγου και του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανασίου Κυριαζή, ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, η σειρά των συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα: «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην εποχή των Εκθετικών Τεχνολογικών Αλλαγών», που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Βασίλη Διγαλάκη και στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της ανώτατης εκπαίδευσης, του επιχειρηματικού κόσμου, της επαγγελματικής και επιστημονικής κοινότητας και της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων.

Περισσότερα

Άνοιξε πλήρως ο δρόμος για το νέο σχολικό συγκρότημα στην Κίσαμο

Άνοιξε πλήρως ο δρόμος για το νέο σχολικό συγκρότημα στην Κίσαμο

Ένα ζωτικής σημασίας βήμα για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου έγινε με την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο επανεκδόθηκε σήμερα, περιλαμβάνοντας, τελικά, και σημαντικές παρατηρήσεις που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς της Κισάμου.

Περισσότερα

Στοχευμένες προτάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την οικονομία 

Στοχευμένες προτάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την οικονομία 

Με εξαιρετικές τοποθετήσεις από εκπροσώπους της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συνεχίστηκε την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, η σειρά συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα: «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην εποχή των Εκθετικών Τεχνολογικών Αλλαγών».

Περισσότερα

Β. Διγαλάκης για διασύνδεση Πανεπιστημίων με οικονομία: Ουσιώδεις προτάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 

Β. Διγαλάκης για διασύνδεση Πανεπιστημίων με οικονομία: Ουσιώδεις προτάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 

Σε εξαιρετικά εποικοδομητικό κλίμα και με σημαντικά και ενδιαφέροντα πορίσματα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 στη Βουλή των Ελλήνων, η 1η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα: «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην εποχή των Εκθετικών Τεχνολογικών Αλλαγών». Στη συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν να τοποθετηθούν ο Καθηγητής Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), και ο Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων & Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Διγαλάκης σημείωσε ότι πριν από 20 χρόνια κανείς από τους οραματιστές της τεχνολογίας δεν είχε προβλέψει αυτά τα οποία βλέπουμε, βιώνουμε σήμερα, ενώ αντίστοιχα, σήμερα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ποια θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Γι’ αυτό όπως συμπλήρωσε, προκύπτουν πολύ μεγάλες προκλήσεις στον τρόπο με τον οποίο τα Πανεπιστήμια θα συνδεθούν με την οικονομία. Πρώτον, ποια εφόδια, ποιες γνώσεις, ποιες δεξιότητες πρέπει να δώσουν τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να ενταχθούν στον παραγωγικό ιστό. Και δεύτερον, πώς θα γίνει η μεταφορά της γνώσης που παράγεται στα Πανεπιστήμια στην πραγματική οικονομία και προς όφελος της κοινωνίας.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία σχετικά με το πλήθος των φοιτητών το οποίο είναι συγκριτικά υψηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ αντίθετα τόνισε ότι είναι χαμηλοί οι ρυθμοί αποφοίτησης και το ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων στη χώρα μας. Διέκρινε, επίσης, το ζήτημα ότι από τη μία υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, λόγω απόκλισης των δεξιοτήτων των αποφοίτων, ενώ συγχρόνως υπάρχουν απόφοιτοι οι οποίοι βρίσκουν μεν δουλειά, αλλά πολύ χαμηλότερη των δεξιοτήτων και των προσόντων τα οποία έχουν αποκτήσει στο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Διγαλάκης στάθηκε στη σημασία της μεταφοράς της γνώσης και της τεχνολογίας στην πραγματική οικονομία για την οποία, όπως είπε, η χώρα μας έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, ενώ έδωσε και συγχαρητήρια στον Πρύτανη του ΕΜΠ για την επίσημη συμφωνία με το Columbia University για την παροχή διπλού πτυχίου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ Περικλής Μήτκας παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, και περιέγραψε την τρέχουσα σχέση των πανεπιστημίων με την οικονομία, τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας, όπως επίσης και κατά πόσο τα πανεπιστήμια προσφέρουν τα προγράμματα σπουδών, τα οποία ζητά η αγορά εργασίας. Για το μεν πρώτο σκέλος, ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα όπως συνεργασίες των Πανεπιστημίων με εταιρείες, παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, και συμπράξεις τμημάτων και Ιδρυμάτων με επιμελητήρια και εργοδοτικούς φορείς. Σχετικά με τη διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας, δηλαδή κατά πόσον προσφέρουν τα πανεπιστήμια αυτό που ζητά η εργασία, ο κ. Μήτκας σημείωσε ότι η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη κυρίως λόγω του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των προπτυχιακών σπουδών. Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η θεσμοθέτηση των βιομηχανικών διδακτορικών, η απελευθέρωση των ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων από το δημόσιο λογιστικό, η θέσπιση κινήτρων για την προσφορά υποτροφιών από τις εταιρείες στα πανεπιστήμια, η νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία διατμηματικών προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης της βασικής έρευνας, αλλά και της υποστήριξης υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι μετά από μια οξεία και μακροχρόνια οικονομική κρίση με δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία, η ενεργός διασύνδεση των πανεπιστημίων με τον παραγωγικό ιστό της χώρας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μια παραγωγική ανασυγκρότηση που θα βασίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής. Για τον σκοπό αυτό όπως συμπλήρωσε, πρέπει να ενδυναμωθούν οι ροές γνώσης μεταξύ όλων των φορέων του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, δηλαδή πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς και χρήστες. Επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρονται ευκαιρίες και προοπτικές προκειμένου να παραμένει στη χώρα το νέο επιστημονικό δυναμικό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίζεται η αλληλεπίδραση με το εξωτερικό. Με αναφορά στο ΕΜΠ, ο κ. Μπουντουβής τόνισε τη σημασία του δικτύου αποφοίτων, που απασχολούνται επαγγελματικά σε πολλές παραγωγικές δραστηριότητες και σε διάφορους τομείς της οικονομίας, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον κρίσιμο συνδετικό κρίκο με τον παραγωγικό ιστό για κάθε Πανεπιστήμιο. Καταλήγοντας, ο Προεδρεύων της Συνόδου, παρέθεσε μια δέσμη προτάσεων για την ενδυνάμωση της διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με την οικονομία, όπως: η αναμόρφωση και επιμήκυνση του θεσμού της πρακτικής άσκησης, η διαμόρφωση συγκεκριμένης στρατηγικής και ολοκληρωμένου μηχανισμού υποστήριξης για τη δημιουργία εταιρειών spin-off, η αποσαφήνιση του καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας, και η θεσμοθέτηση συνυπολογισμού στην αξιολόγηση της εξέλιξης των μελών ΔΕΠ της ερευνητικής συνεργασίας με εταιρείες, της κατοχύρωσης και αξιοποίησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και της δημιουργίας spin-offs. Επίσης, ο κ. Μπουντουβής αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνέχισης δράσεων του ΕΣΠΑ, όπως οι Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, η αξιοποίηση της δεξαμενής των Ελλήνων επιστημόνων-ερευνητών της διασποράς και εν γένει των αποφοίτων των πανεπιστημίων, η χρηματοδότηση προγραμμάτων διδακτορικών σπουδών από επιχειρήσεις και η καθιέρωση ελκυστικής φορολογικής πολιτικής για επιχειρήσεις που επιλέγουν να συνεργαστούν με πανεπιστήμια στο πλαίσιο ερευνητικών συνεργασιών.

 

Συνάντηση Διγαλάκη με τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Καραγιάννη για κρίσιμα έργα της Π.Ε. Χανίων

Συνάντηση Διγαλάκη με τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Καραγιάννη για κρίσιμα έργα της Π.Ε. Χανίων

Συνάντηση με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργο Καραγιάννη για την πορεία εξέλιξης σημαντικών έργων υποδομής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είχε το πρωί της Τρίτης 23 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης.

Περισσότερα