Θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα εμπρός, ή θα γίνουμε ξανά επαίτες;

Θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα εμπρός, ή θα γίνουμε ξανά επαίτες;

Συνέντευξη στο KRITI360 και το δημοσιογράφο Θανάση Παινεσάκη.
Την συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε και εδώ: https://kriti360.gr/vasilis-digalakis/

Εδώ και δέκα περίπου ημέρες, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Παράλληλα ολοκληρώνεται και η πρώτη σας θητεία ως βουλευτής Χανίων αλλά και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ως υφυπουργός Παιδείας. Τι σημαίνουν για τον Βασίλη Διγαλάκη τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τι αφήνουν και τι «ανοίγουν» σε επίπεδο προοπτικής…;

Είναι μια περίοδος απολογισμού έργου, αλλά και ανάληψης νέων δεσμεύσεων, στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που έχω με τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες. Σε αυτές τις συναντήσεις επιλέγω να συνομιλήσω με τους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας που με τιμούν με την παρουσία τους. Να τους ακούσω, να απαντήσω σε ερωτήματα, να θέσω ερωτήματα. Είναι μια πολύτιμη διαδικασία αμφίδρομης επικοινωνίας και ουσιαστικού διαλόγου. Ασφαλώς, από τη δική μου πλευρά φροντίζω να παρουσιάζω όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από την Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τους στόχους που είχα θέσει και κατάφερα να επιτύχω, τόσο ως Υφυπουργός, όσο και ως Βουλευτής. Ήταν τέσσερα χρόνια μεταρρυθμιστικού έργου, με αρκετές δύσκολες περιόδους, καθώς κληθήκαμε, ως χώρα, ως κοινωνία και ως Κυβέρνηση, να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πρωτόγνωρες κρίσεις: πανδημία, ενεργειακή κρίση, πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, κρίση στον Έβρο.

Πλούσιος είναι ο απολογισμός και σε τοπικό επίπεδο. Οι θεσμικοί φορείς των Χανίων βρήκαν ανοιχτές πόρτες σε όλα τα Υπουργεία. Εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν στους Δήμους για τη χρηματοδότηση μικρών και μεγάλων έργων, προχωρά ο ΒΟΑΚ, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος Χανιά – Κίσαμος, έχουμε θετικές εξελίξεις για τον δρόμο σύνδεσης του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και το Λιμάνι Σούδας, δρομολογήθηκε η κατασκευή του διπλού φράγματος Σεμπρωνιώτη μέσω ΣΔΙΤ, σειρά λιμενικών έργων είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα. Και μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν πιο προσωπικό μου αποτύπωμα, είναι το Δίκτυο Πειραματικών Σχολείων στα Χανιά για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, το «Study in Crete» για να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές να σπουδάσουν στην Κρήτη και στα Χανιά, η κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος για το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου, η αναβάθμιση της χωρητικότητας με περισσότερες πτήσεις στο Αεροδρόμιο Χανίων, η υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Ήταν μια πολύ παραγωγική τετραετία. Μία περίοδος που ανέβασε ψηλά τον πήχυ. Νιώθω ικανοποίηση. Γνωρίζω, βέβαια, ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να βαδίσουμε και γι’ αυτό παραμένω σε δημιουργική εγρήγορση, με το βλέμμα στο παρόν και στο μέλλον, καθώς η ευθύνη να εκπροσωπείς τα Χανιά και τους συμπολίτες σου είναι μεγάλη.

 

Παρά το γεγονός ότι ως άνθρωπος είσαστε χαμηλών τόνων, η πορεία σας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μεταξύ άλλων, ήταν αρκετά δυναμική. Είναι χρήσιμο αυτό σε έναν πολιτικό…;

Το 2019, έχοντας ήδη αποφασίσει να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά, δεσμεύτηκα ότι θα πορευτώ με γνώση και τόλμη. Αυτό ήταν το κεντρικό μου σύνθημα τότε, αυτό είναι και σήμερα. Εκείνο, όμως, που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι η ενασχόληση με την πολιτική και τα κοινά απαιτεί τόλμη και αρκετές φορές δυναμισμό. Διαφορετικά κυριαρχούν η αδράνεια και η στασιμότητα.

Ένα παράδειγμα: όταν προέκυψε η δυνατότητα δημιουργίας Πειραματικών Σχολείων και στα Χανιά, διέκρινα μία ατολμία, έναν δισταγμό από ανθρώπους οι οποίοι όφειλαν, εκ του θεσμικού τους ρόλου, να βγουν μπροστά. Στο δικό μου μυαλό υπήρχε τότε μόνο ένα ερώτημα. Όχι τι θα πουν κάποιοι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί που αντιδρούσαν, ούτε αν υπήρχε πιθανότητα να βρεθώ στο επίκεντρο επικρίσεων, έχοντας «πολιτικό κόστος». Το ερώτημα ήταν ένα και μόνο: Θα ωφεληθούν τα Χανιά από τη δημιουργία ενός Δικτύου Πειραματικών Σχολείων; Αν ναι, οφείλω να βγω μπροστά και να υποστηρίξω αυτή την πρωτοβουλία. Αυτό πίστευα, αυτό έκανα. Εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκα. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι είμαι χαμηλών τόνων ως άνθρωπος, όπως λέτε. Δεν επιθυμώ τις εντάσεις, ειδικά εκείνες που είναι αχρείαστες, ενίοτε και «τεχνητές». Πιστεύω στη δύναμη του διαλόγου και της συνεννόησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στην πολιτική μπήκα για να είμαι χρήσιμος. Κι έτσι πορεύομαι, ακόμα και όταν απαιτούνται συγκρούσεις.

 

Η θητεία σας, λοιπόν, ως βουλευτής Χανίων, αφήνει πίσω της μια «Πειραματική» εκπαιδευτική πραγματικότητα κι ένα υπό σύσταση πλέον, «Δίκτυο Πειραματικών Σχολείων» στην πόλη. Αντιληπτό από τους πολλούς το μέγεθος και η σημαντικότητα του εγχειρήματος;

Πιστεύω ότι όσο περνά ο καιρός, θα γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για μία περιοχή να διαθέτει ένα τέτοιο Δίκτυο. Ήδη, η απολύτως επιτυχημένη λειτουργία του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου αποδεικνύει στην πράξη ότι στα Χανιά, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας μόνο οφέλη έχουν να αποκομίσουν από τη δημιουργία ενός πλήρους Δικτύου Πειραματικών Σχολείων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο). Μετά τη μετατροπή -σε πρώτη φάση- του 1ου Γυμνασίου Χανίων σε Πειραματικό και του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου σε Πρότυπο, και, ακολούθως, του 7ου Νηπιαγωγείου Χανίων και του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων σε Πειραματικά, καθώς και με την ίδρυση νέου Πειραματικού Λυκείου, επιτυγχάνεται ο στόχος που είχα θέσει ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας.

 

Ως Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης είχατε πει – και κάνει – τα πάντα όλα σε μια θητεία. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα όταν έχουμε να κάνουμε με την πολιτική; Και πόσο διαφορετική είναι η διοίκηση ενός Πανεπιστημιακού ιδρύματος – στο οποίο ίσως η πολιτική με την ευρύτερη της έννοια – να μην είναι απούσα, σίγουρα δεν είναι πρωταγωνιστής, από τη διοίκηση ενός υπουργείου, που είναι ξεκάθαρα μια πολιτική υπόθεση από το «Α» μέχρι το «Ω»;

Όπως σωστά επισημαίνετε, είχα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης με ένα πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο πρόγραμμα, το οποίο θεωρούσα -και σωστά, όπως αποδείχθηκε- ότι μπορούσε να υλοποιηθεί σε μία θητεία.

Η θέση του Πρύτανη είναι και πολιτική: ως επικεφαλής ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, ασκείς πολιτική, με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις κανονιστικές αποφάσεις που λαμβάνεις μέσω των θεσμικών οργάνων, που καθορίζουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Η κύρια διαφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως Βουλευτής και πολύ περισσότερο ως Υπουργός, είναι ότι οι πρωτοβουλίες επηρεάζουν σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα ολόκληρους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Εμπλέκονται περισσότερες κοινωνικές ομάδες, τα προβλήματα είναι συνήθως πιο πολύπλοκα και απαιτούν πιο σύνθετες λύσεις. Επομένως, χρειάζεται και περισσότερος χρόνος για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις την επίτευξη των στόχων που θέτεις.

Και μπορώ να σας πω, κ. Παινεσάκη, ότι ακόμα και μετά τη θητεία μου ως Υφυπουργός και ως Βουλευτής, εξακολουθώ να μη θεωρώ τον εαυτό μου «επαγγελματία» πολιτικό.

 

Ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθει ο Βασίλης Διγαλάκης όταν η σκέψη του ανατρέχει στην περίοδο που διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να υπηρετήσω την Ανώτατη Εκπαίδευση και από τη θέση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχωρήσαμε τους 18 μήνες που παρέμεινα στη θέση του Υφυπουργού ήταν:

  • Η αποκατάσταση της ακαδημαϊκής ελευθερίας με την κατάργηση του ασύλου ανομίας. Δώσαμε πίσω στα πανεπιστήμια χώρους που ήταν κατειλημμένοι για χρόνια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου.
  • Η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει επιτέλους στρατηγικός σχεδιασμός στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οι χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και με αξιολόγηση.
  • Η μείωση της γραφειοκρατίας στη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων.
  • Η ενίσχυση της εξωστρέφειας με το νέο πλαίσιο για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και τις συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, ώστε να κάνουμε τη χώρα μας εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Ο εξορθολογισμός του πλαισίου μετεγγραφών.
  • Η διαχείριση της πανδημίας, όπου καταφέραμε να λειτουργήσουν ομαλά τα πανεπιστήμια την περίοδο του lockdown και να μη χάσει εξάμηνο κανένας φοιτητής.

Ήταν ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα παραγωγικό «ταξίδι», παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς τα προβλήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που «κληρονομήσαμε» μετά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλά και σύνθετα, σε συνδυασμό με την πανδημία, από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος για όσα πετύχαμε εκείνη την περίοδο. Αυτό που μένει τελικά, είναι να προχωράς μπροστά, με γνώση και τόλμη, και να είσαι χρήσιμος για το σύνολο σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται.

 

Πόσο εφικτός είναι ο εκλογικός στόχος της αυτοδυναμίας, που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία ζητά από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αξιολογήσουν το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και να της δώσουν εντολή να συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα μπροστά, με σταθερότητα. Το κρίσιμο δίλημμα αυτών των εκλογών είναι απλό: Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία να πηγαίνουμε μπροστά, προς μία Ελλάδα πιο ισχυρή, με καλύτερους μισθούς ή θα ξαναγυρίσουμε σε μία εποχή υψηλών φόρων, υψηλών εισφορών, μιζέριας και αβεβαιότητας; Θα εξακολουθούμε να μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές στην Ευρώπη ή θα ξαναπάμε στην Ευρώπη ως επαίτες, να παρακαλούμε και να είμαστε ουσιαστικά ο αποδιοπομπαίος τράγος; Θα εξακολουθούμε να έχουμε μία πατρίδα ισχυρή, η οποία φυλάει τα σύνορά της και περιορίζει την παράνομη μετανάστευση ή θα ξαναγίνουμε «ξέφραγο αμπέλι», όπως ήμασταν το 2015 όταν 1,5 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν από την πατρίδα μας; Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για να χτίσουμε τις αμυντικές μας συμφωνίες με φίλες χώρες ή θα κάνουμε αναζητήσεις τριτοκοσμικές, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο ουσιαστικά την ίδια την υπόσταση της εθνικής μας κυριαρχίας; Πιστεύω ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα επιλέξουν τον δρόμο της προόδου και της προκοπής και όχι την επιστροφή στο καταστροφικό παρελθόν και θα τιμήσουν με την ψήφο τους τη ΝΔ προκειμένου να συνεχίσει, με ισχυρή εντολή, στο τιμόνι της χώρας.

 

Η εικόνα των δύο κοντινών χρονικά συγκεντρώσεων στον ίδιο χώρο στα Χανιά, των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα, τι σημαίνει πέραν του… επικοινωνιακού. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Ξάνθη, σχολίασε το γεγονός…

Γνωρίζετε ότι είμαι από εκείνους που δίνουν πρωτίστως σημασία στην ουσία, χωρίς να παραγνωρίζω τον ρόλο της επικοινωνίας και στον χώρο της πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, για να ξεκινήσει, επισήμως, την προεκλογική του εκστρατεία σε όλη τη χώρα. Αυτό έχει συμβολική αξία και ουσιαστική σημασία. Ο συμβολισμός είναι προφανής.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου παραχωρείται, επιτέλους, στον Δήμο Χανίων, κλείνοντας έτσι ένα ανοιχτό ζήτημα δεκαετιών κατά τρόπο απολύτως επωφελή για τα Χανιά, που αποκτούν την κυριότητα 52 στρεμμάτων. Θύμισε, επίσης, στην ομιλία του ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, ότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είδε είτε να προχωρούν είτε να δρομολογούνται μια σειρά από κρίσιμα έργα: οδικά έργα, λιμενικά έργα, αρδευτικά έργα, έργα πολιτισμού και αθλητισμού, καθώς και στοχευμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας και την ουσιαστική στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Από ‘κει και πέρα, προφανώς υπάρχει και το κομμάτι της επικοινωνίας. Έχει δημοσιευτεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δύο πολιτικές συγκεντρώσεις και καθένας μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Αν οι πολίτες των Χανίων σας επιλέξουν ξανά να τους εκπροσωπήσετε στο Κοινοβούλιο την επόμενη τετραετία, ποιοι θα είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας;

Οι στόχοι μου δεν παρεκκλίνουν από τους στόχους που έχει αναφέρει και ο Πρωθυπουργός στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το όραμά μας είναι για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνικά δίκαιη, σύγχρονη και, κυρίως, ισχυρή. Πιο συγκεκριμένα, καλύτερες δουλειές και μισθολογική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύγχρονο κράτος, αξιοπρεπής δημόσια Υγεία, περισσότερα δικαιώματα και ευκαιρίες στη νέα γενιά και τέλος μια ασφαλής πατρίδα. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο σύγχρονο κράτος, όπου κατά την άποψή μου οι βασικές προτεραιότητες είναι αξιοκρατία, αξιολόγηση και επιβράβευση των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, σεβασμός στον πολίτη και ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πέραν αυτών, και σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω την προσπάθειά μου να γίνει η Κρήτη, τα Χανιά, εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στον τουρισμό, βασική προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε την προσβασιμότητα του Νομού μας μέσω του Αεροδρομίου και του Λιμανιού, και να δούμε και άλλες μορφές τουρισμού. Άρα χρειάζεται πολιτική παροχής κινήτρων οριζόντια σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες για να προσθέσουν νέους προορισμούς και για να επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους όλο τον χρόνο.

Επιπλέον, στους στόχους και στις προτεραιότητες της νέας τετραετίας είναι και ο πρωτογενής τομέας. Είχαμε τη μεγάλη επιτυχία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της χρηματοδότησης που πέτυχε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, περίπου 20 δισ. ευρώ. Αυτή η ΚΑΠ είναι μια ευκαιρία να αξιοποιηθούν τα χρήματα, καθώς σταδιακά θα υπάρξει μια στροφή από ενισχύσεις προς επενδύσεις. Αν η χρηματοδότηση αυτή χρησιμοποιηθεί σωστά, με νέες τεχνολογίες για μία πιο αποδοτική καλλιέργεια, με την πράσινη μετάβαση προς το μηδενικό αποτύπωμα του άνθρακα, με τη βιολογική καλλιέργεια, με τις ομάδες παραγωγών, τότε ο πρωτογενής τομέας θα γίνει βιώσιμος στην Κρήτη και οι παραγωγοί μας θα πετύχουν τις τιμές που αξίζουν στα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας.