Χαώδης η διαφορά των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο προϋπολογισμός του 2023 «είναι ένας προϋπολογισμός ευθύνης και ανάπτυξης με έντονο κοινωνικό πρόσημο», τόνισε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, κατά την ομιλία του, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ένας προϋπολογισμός που έχει ως βασικούς άξονες και πρωταρχικές στοχεύσεις τη συνέχιση και την ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη και ταυτόχρονα την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ενίσχυση της πατρίδας μας σε όλα τα μέτωπα – μεταξύ αυτών, φυσικά, και ο κρίσιμος τομέας της εθνικής άμυνας», όπως υπογράμμισε ο Χανιώτης Βουλευτής.

Ο κ. Διγαλάκης ανέδειξε τη διαφορά των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης με αυτά της προηγούμενης, τονίζοντας ότι «είναι χαώδης». Όπως είπε, «μπορεί κανείς εύκολα να τη διαπιστώσει, συγκρίνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης το διάστημα 2015-2022. Την τετραετία 2015 – 2018, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη, εμείς είχαμε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρωζώνη 1,6% κατά μέσο όρο. Την τετραετία 2019 – 2022, με την κυβέρνηση ΝΔ και σε ένα περιβάλλον διαδοχικών παγκόσμιων κρίσεων, η  χώρα μας είχε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 0,7% κατά μέσο όρο από την ευρωζώνη. Αν, μάλιστα, εξαιρέσουμε το 2020, που έκλεισε ο τουρισμός λόγω του lock down, η χώρα μας την τετραετία αυτή έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο κατά 1,9% από την ευρωζώνη. Η διαφορά είναι 3,5% του ΑΕΠ ετησίως στον ρυθμό ανάπτυξης σε αυτές τις δύο περιόδους διακυβέρνησης», επισήμανε ο Χανιώτης Βουλευτής, παρουσιάζοντας και σχετικό γράφημα με τα συγκεκριμένα στοιχεία.

«Και επειδή το 3,5% του ΑΕΠ ίσως είναι κάπως αφηρημένο ως μέγεθος, ας το κάνουμε λίγο πιο χειροπιαστό: Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023, υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ ή κατά 25% από την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά του 3,5% αντιστοιχεί σε 7,9 δισ. ευρώ ανά έτος. Σε βάθος τετραετίας, η διαφορά αυτή ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ. Μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε, δηλαδή, απώλεια 32 δισ. ευρώ στον εθνικό πλούτο, και αυτό αν δεν ξανασυνέβαινε κάποια από τις γνωστές αυταπάτες του κ. Τσίπρα, όπως η περήφανη διαπραγμάτευση, που θα μας φέσωνε άλλα 100 δισ. ευρώ επιπλέον», τόνισε ο κ. Διγαλάκης.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση έχει τηρήσει τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις προγραμματικές δηλώσεις τον Ιούλιο του 2019, για: ουσιαστική μείωση φόρων, αύξηση μικρών και μεγάλων επενδύσεων και σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, ενίσχυση του ΕΣΥ με διορισμούς γιατρών και υγειονομικών και αναβάθμιση υγειονομικών εγκαταστάσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού, αξιοποίηση της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, αναβάθμιση της Παιδείας με την πρόσληψη 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών και τη σύνδεσή της με την οικονομία για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους, ενίσχυση της ασφάλειας και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας και παρουσίας της χώρας, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Διγαλάκης παρουσίασε περιληπτικά όσα κατάφερε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το τρέχον έτος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ενεργειακό και στην εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, ο οποίος χρηματοδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. «Ένα μηχανισμό που έχει εισφέρει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, και ο οποίος υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Σε αντίθεση με τη σχεδόν μηδενική αύξηση των ΑΠΕ την περίοδο της καταστροφικής σας διακυβέρνησης, εμείς προχωρήσαμε σε σημαντικές αυξήσεις των ΑΠΕ και μόνον εντός του 2022 θα έχουν εγκατασταθεί επιπλέον 2 GW ΑΠΕ. Έτσι, η Ελλάδα είναι σήμερα, με 10 GW εγκατεστημένη ισχύ, η 8η χώρα στον κόσμο όσον αφορά τη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα. Θα τις τριπλασιάσουμε έως το 2030, ενώ διαθέτουμε 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων και την επέκταση των διασυνδέσεων στα ελληνικά νησιά», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χανιώτης Βουλευτής και στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι «έργα συνολικού ύψους, 11,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ της χώρας, θα χρηματοδοτηθούν την ερχόμενη χρονιά τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Διπλασιασμός των επενδύσεων, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δαπάνες του Προγράμματος από το 2012 έως το 2019 κυμαίνονταν μεταξύ 3,1% έως 3,7% του ΑΕΠ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Χανιώτης Βουλευτής υπογράμμισε ότι «αυτά τα 3,5 χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακτήσει το διεθνές κύρος της, καθώς αντιμετωπίζει με επιτυχία μια σειρά από πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, και, παράλληλα, δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες για ανάπτυξη, προκοπή, δημιουργία και στήριξη των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας. Σε αυτή την πορεία ευθύνης, ο προϋπολογισμός τού 2023 αποτελεί το σημαντικότερο “εργαλείο”, για να συνεχίσουμε τον σταθερό βηματισμό μας προς τα εμπρός, για μία Ελλάδα ισχυρή, μία Ελλάδα πρωταγωνίστρια, μία Ελλάδα που μπορεί, μία Ελλάδα που τα καταφέρνει, μία Ελλάδα που, τελικά, μας κάνει περήφανους με τα επιτεύγματά της».