Η αρχαία Φαλάσαρνα στο επίκεντρο συνάντησης Διγαλάκη – Χατζηδάκη με την Υπουργό Πολιτισμού

Η αρχαία Φαλάσαρνα στο επίκεντρο συνάντησης Διγαλάκη – Χατζηδάκη με την Υπουργό Πολιτισμού

Η συνέχιση των έργων ανάδειξης της αρχαίας Φαλάσαρνας, όπου ήδη έχουν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα, ήταν το θέμα συζήτησης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μεταξύ της υπουργού Λίνας Μενδώνη, του βουλευτή Χανίων της ΝΔ, προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλη Διγαλάκη και της επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας, Δρ. Ελπίδας Χατζηδάκη.

Η κα Μενδώνη ενημερώθηκε από την αρχαιολόγο, Δρ. Ελπίδα Χατζηδάκη για τα ευρήματα και την πρόοδο των ανασκαφών.

Παράλληλα, η κα Χατζηδάκη ενημέρωσε την Υπουργό ότι έχει την προφορική δέσμευση νέας χρηματοδότησης μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου) για την αναστηλωτική μελέτη του ναού της Δήμητρας στην ακρόπολη της Φαλάσαρνας και για τη συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής.

Ο Βασίλης Διγαλάκης, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, μέσω χρηματοδότησης της σχετικής μελέτης από το νέο ΕΣΠΑ.

Η μελέτη είναι εγκεκριμένη από τις 8/10/2020, με την υπ. αριθ. ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΑΜΤΕ/∆ΑΑΜ/ΤΜΑΜ/556564/62875/2071/970 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή κτηρίου εισόδου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις λειτουργικές, κατ’ ουσίαν, ανάγκες για την επισκεψιμότητα του χώρου. Το κτήριο θα φιλοξενεί το εκδοτήριο εισιτηρίων (ταυτόχρονα φυλακείο), τις τουαλέτες ανδρών, γυναικών και ΑμεΑ, έναν χώρο στάσης, στον οποίο είναι δυνατό να εκθέτονται ενημερωτικές πινακίδες γενικού περιεχομένου σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και μια μικρή αποθήκη.
  • Δημιουργία χώρου στάθμευσης έκτασης περίπου 1.200 τ.μ., στον οποίο είναι δυνατό να φιλοξενηθούν 18 αυτοκίνητα και 1 λεωφορείο.
  • Περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου.
  • Σηματοδότηση διαδρομής επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Πρόσθετες εργασίες, όπως τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης, καθιστικών και στάσεων, περισυλλογή και τακτοποίηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, αποψιλώσεις, καθαρισμός βλάστησης και επιφανειακού χώματος.

Ο Βουλευτής Χανίων επισήμανε επίσης την ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, με ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου δρόμου στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, καθώς και την ανάγκη ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του αρχαιολογικού χώρου.

Η Υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε ότι θα μεριμνήσει ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Υπουργείου και να είναι το έργο ανάδειξης ώριμο και επιλέξιμο προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.