Πρόταση Διγαλάκη για ίδρυση Πρότυπου Λυκείου Χανίων συνεργαζόμενου με το Πολυτεχνείο Κρήτης

Πρόταση Διγαλάκη για ίδρυση Πρότυπου Λυκείου Χανίων συνεργαζόμενου με το Πολυτεχνείο Κρήτης

Την ίδρυση Πρότυπου Λυκείου Χανίων συνεργαζόμενου με το Πολυτεχνείο Κρήτης προτείνει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης με επιστολή του προς τον πρύτανη, καθηγητή Ευάγγελο Διαμαντόπουλο και τα μέλη της Συγκλήτου του ιδρύματος, την οποία κοινοποιεί στον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο της Περιφερειακής Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων Κρήτης, καθηγητή Σπυρίδωνα Αναστασιάδη και καθηγητή Γεώργιο Καρυστινό αντίστοιχα, καθώς και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Εμμανουήλ Τζανάκη.

Ο κ. Διγαλάκης επισημαίνει ότι «η προσφορά του Πολυτεχνείου Κρήτης στην κοινωνία είναι πολυδιάστατη και ειδικά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής», παραθέτοντας μία σειρά από δεδομένα που αποδεικνύουν ότι το Ίδρυμα «αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης των Χανίων και συνεισφέρει στην εκπαίδευση και την πρόοδο των μαθητών όλων των βαθμίδων».

Ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ τονίζει ότι «κορωνίδα της προσφοράς του Πολυτεχνείου Κρήτης στην τοπική κοινωνία μπορεί να αποτελέσει η ίδρυση ενός Πρότυπου Λυκείου Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο θα ανεγερθεί στην Πολυτεχνειούπολη και θα συνεργάζεται με το ίδρυμα». Θυμίζει, δε, ότι αντίστοιχα σχολεία λειτουργούν ανά την επικράτεια, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), το οποίο στεγάζεται στο campus του Πανεπιστημίου και το Πειραματικό Γυμνάσιο και Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τα οποία έχει παραχωρηθεί οικόπεδο στον χώρο του Πανεπιστημίου στην περιοχή Γάλλου και αποτελεί πάγιο αίτημα η στέγασή τους εντός του Ιδρύματος.

«Η ίδρυση Πρότυπου Λυκείου σε έκταση του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συνεργασίας του Πολυτεχνείου και με το Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, δεδομένου ότι δύο μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος ηγούνται του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του τελευταίου, θα ενισχύσει τη σύνδεση του Πολυτεχνείου Κρήτης με την τοπική κοινωνία και την προσφορά του σε αυτήν, με έμφαση στο νευραλγικό τομέα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», σημειώνει ο κ. Διγαλάκης και ζητά από τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο να εξετάσουν και το ενδεχόμενο της προσωρινής στέγασης του Πρότυπου Λυκείου έως την ανέγερσή του σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τέλος, ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ υπενθυμίζει ότι ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων ενισχύθηκε και διευρύνθηκε με το Ν. 4692/2020 και αγκαλιάστηκε από την κοινωνία όπως εκφράστηκε με τον πολλαπλάσιο αριθμό αιτήσεων από τις διαθέσιμες θέσεις, επισημαίνοντας ότι «φέτος είχαμε την τύχη να ιδρυθεί το πρώτο Πειραματικό Γυμνάσιο στα Χανιά, το οποίο στελεχώθηκε και λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία».