6η Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

6η Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η γνώση είναι δύναμη και πλεονέκτημα. Κι αυτό ισχύει και για την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.
Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στην 6η διημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους μαθητές και τις μαθήτριες που σχεδιάζουν το μέλλον τους και στις οικογένειές τους και να αφουγκραστεί τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα όνειρά τους.

Ο υφυπουργός Παιδείας στον χαιρετισμό του ανέφερε:

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στην 6η διημερίδα ενημέρωσης που διοργανώνεται στην πόλη μας και απευθύνεται στα παιδιά που καλούνται να λάβουν αποφάσεις για το επαγγελματικό τους μέλλον και στις οικογένειές τους. Βρίσκομαι εδώ, για να δηλώσω πόσο σημαντικό θεωρώ τον ρόλο που έχει ο θεσμός του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και λόγω και της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας είμαι σε θέση να γνωρίζω όλες τις αρνητικές παραμέτρους μιας λανθασμένης ή ακόμη και τυχαίας επιλογής αντικειμένου σπουδών.

Η ηλικιακή φάση των παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο είναι γόνιμη αλλά και κρίσιμη για τη μετέπειτα πορεία τους. Είναι μια περίοδος που όλα βρίσκονται υπό διαμόρφωση: Η πνευματική και ψυχολογική ωρίμανση των νέων, η προσωπικότητα, οι δεξιότητές τους. Και μέσα σε όλη αυτή τη συγκεχυμένη κατάσταση, που περιπλέκεται από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας και της πληθώρας επαγγελματικών κατευθύνσεων, πρέπει να γίνει η επιλογή του αντικειμένου σπουδών και οι νέοι να χαράξουν το επαγγελματικό μέλλον που θα ακολουθήσουν.

Είναι εύλογο λοιπόν, τα παιδιά να ψάχνουν πυξίδα και καθοδήγηση. Ο ΣΕΠ συμβάλλει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης. Όχι εξάγοντας τελεσίδικες διαπιστώσεις για το μέλλον των παιδιών, αλλά παρέχοντας ερεθίσματα και ενημέρωση. Τα παιδιά δεν χρειάζονται υποδείξεις, αλλά εργαλεία για να διερευνήσουν τον εαυτό τους, τις δυνατότητες και κυρίως τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Και βεβαίως, χρειάζονται πληροφόρηση, έγκυρη και συγκεκριμένη. Πληροφόρηση για μια σειρά από καθοριστικά κριτήρια για την επιλογή τους: Πρώτα απ’ όλα για τα αντικείμενα σπουδών, τα προγράμματα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτά. Και παράλληλα, πληροφόρηση για τις προϋποθέσεις εισόδου σε κάθε επάγγελμα, τους όρους- εργασίας και αμοιβής, τις δυνατότητες εξέλιξης, και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Αλλά και η εξέλιξη των σπουδαστών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξαρτάται από τις ορθές τους αποφάσεις. Έτσι, η όσο το δυνατόν, συνειδητή επιλογή αντικειμένου σπουδών και σχολής απομακρύνει το ενδεχόμενο να χαθεί πολύτιμος δημιουργικός χρόνος και οικογενειακοί πόροι ή να προκύψουν φαινόμενα ματαίωσης, εγκατάλειψης των σπουδών και ανεργία. Αλλά και για τα ίδια τα πανεπιστήμια, είναι κρίσιμο να υποδέχονται φοιτητές συνειδητοποιημένους και ενημερωμένους που να αγαπούν πραγματικά αυτό που σπουδάζουν και να οραματίζονται με δημιουργικό τρόπο την επαγγελματική τους πορεία.

Ο στόχος είναι λοιπόν κάθε χρόνο να ενισχύεται περισσότερο ο θεσμός του ΣΕΠ και βεβαίως και οι υπηρεσίες υποστήριξής του, τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) που εργάζονται ευσυνείδητα, αν και συνήθως σε καθεστώς ελλιπούς στελέχωσης. Παράλληλα, είναι καιρός να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο της, υπό όρους και οργανωμένης, κινητικότητας των φοιτητών μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, μια διαδεδομένη και ωφέλιμη πρακτική εκτός Ελλάδος. Η ενίσχυση της κινητικότητας θα μειώσει την αναμφισβήτητη πίεση που δέχονται οι μαθητές Λυκείου προκειμένου να σχεδιάσουν το μέλλον τους, πολύ νωρίς και με ελλιπή δεδομένα» .

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και σε όλους τους εθελοντές εκπαιδευτικά ιδρύματα, επαγγελματικούς εκπροσώπους και συλλόγους, που συμμετέχουν σε αυτήν την εκδήλωση. Είμαστε μαζί σας σ’ αυτήν την προσπάθεια, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να επιλέξουν, να σχεδιάσουν και να ακολουθήσουν την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία, εξασφαλίζοντας περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και προσωπικής και οικονομικής ικανοποίησης.

Παιδιά, “καλή” σχολή είναι αυτή που σας ταιριάζει. Να έχετε ανοιχτούς ορίζοντες, να αναζητάτε με αισιοδοξία και θετική ματιά διεξόδους και ευκαιρίες και να αφουγκράζεστε πάντα την εσωτερική σας φωνή.

Καλή επιτυχία σε ό,τι επιλέξετε.