Κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί στο ενεργειακό υπονομεύουν την οικονομία της Κρήτης

Κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί στο ενεργειακό υπονομεύουν την οικονομία της Κρήτης

Τον Οκτώβριο του 2013, η τότε Ελληνική Κυβέρνηση πέτυχε να εντάξει στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας που διασυνδέει την Κορακιά του Ηρακλείου με την Αττική.

Τα έργα κοινού ενδιαφέροντος αποτελούν υποδομές πολύ υψηλής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτά δίνεται απόλυτη προτεραιότητα καθώς αναγνωρίζεται η στρατηγική τους κρισιμότητα, όχι μόνο για τη χώρα που τα προωθεί αλλά για το σύνολο της Ευρώπης.

Το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης (Έργο 3.10.2) ήταν τμήμα της ευρύτερης διασύνδεσης Αθήνας – Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ και η ένταξή του στη λίστα αυτή, εξασφάλιζε τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική στήριξη από την Ένωση. Για τη διασύνδεση, μάλιστα, είχαν εξασφαλιστεί 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Η Έκθεση αποτελεί μια «ακτινογραφία» της οικονομίας, αναλύει τα πλέον σημαντικά θέματα και επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους.

Στη σελίδα 58 της Έκθεσης, γίνεται μνεία στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι χειρισμοί του ΑΔΜΗΕ (του οποίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης είναι ο πολιτικός προϊστάμενος) θα οδηγήσουν στην απένταξή του και στην απώλεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Τα χρήματα αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι μέσα από τον λογαριασμό του ρεύματος.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες το νησί έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της ενεργειακής του απομόνωσης και της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι υποδομές του. Πλέον το σύστημα δεν μπορεί να δεχθεί τη διασύνδεση νέων μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η έκρηξη στα Λινοπεράματα οδήγησε σε γενικευμένο μπλακ-άουτ τον Μάρτιο, ενώ με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι διακοπές ρεύματος είναι στην ημερήσια διάταξη. Η χρεωκοπημένη ΔΕΗ, έχοντας το μονοπώλιο της παραγωγής ρεύματος στο νησί, προχώρησε σε σπασμωδικές κινήσεις, εγκαθιστώντας 40 (!) γεννήτριες στις Βρύσες Αποκορώνου, οι οποίες απλά «περίσσεψαν» από κάπου. Χωρίς μελέτη, χωρίς άδειες, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η διασύνδεση του νησιού με το ηλεκτρικό δίκτυο της υπόλοιπης χώρας είναι επιτακτική ανάγκη. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι χειρισμοί της, κινούνται στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των απαραίτητων έργων. Είναι όμως έτσι;

Σήμερα μάθαμε ότι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών αναστέλλει τον διαγωνισμό της «μεγάλης διασύνδεσης» που αφορά την εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ της Αττικής και του Ηρακλείου αφού διαπιστώνει σοβαρά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία. Ο ερασιτεχνισμός και η ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μας κοστίζει ακριβά αλλά οδηγεί και σε καθυστερήσεις που με βεβαιότητα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού μας.

Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα μας πει ότι φταίει ως συνήθως κάποιος άλλος: ο ΑΔΜΗΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ΔΕΗ. Ότι φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι φταίει ο Δήμαρχος και η τοπική κοινωνία. Ότι φταίει η «κακή» Δικαιοσύνη. Ότι φταίει ο γιαλός που είναι στραβός.

Ο Λαός θα τους απαντήσει ευθέως σε λίγες μέρες: οι μόνοι οι οποίοι φταίτε είστε εσείς.