“Υποψήφιοι για… Ανάκριση” (επ.8 – Βασίλης Διγαλάκης)

“Υποψήφιοι για… Ανάκριση” (επ.8 – Βασίλης Διγαλάκης)

Mία εφ’ όλης της ύλης… “ανάκριση” στο parakritika.gr και τον Παντελή Γιαΐτση.
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ!

Είναι “σαράκι” η πολιτική ή όχι και γιατί;

Η πολιτική, για μένα, είναι συμμετοχή και η ποιότητά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Παιδεία. Η πολιτική είναι προσφορά και μετρήσιμο έργο. Να βάζεις συγκεκριμένους στόχους και να φέρνεις αποτελέσματα εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Η πολιτική είναι παραγωγή ιδεών και εξεύρεση τρόπων και διαδικασιών για να μετουσιώσεις σε πράξεις και έργα αυτές τις ιδέες. Η πολιτική είναι αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες. Πολιτική είναι να τολμάς. Να προχωράς μπροστά. “Σαράκι” δεν είναι, λοιπόν, τουλάχιστον για μένα. Εξακολουθώ, άλλωστε, να δηλώνω δάσκαλος.

Γιατί να ψηφίσω το κόμμα σας;

Γιατί ό,τι λέμε το κάνουμε. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τους εξοντωτικούς φόρους, που στόχευαν κυρίως στη μεσαία τάξη. Το πράξαμε. Είπαμε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ως ισότιμος συνομιλητής και όχι ως “παρίας”. Το πετύχαμε. Είπαμε ότι θα διαφυλάξουμε τα σύνορά μας, χερσαία και θαλάσσια, και θα ενισχύσουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Το καταφέραμε. Είπαμε ότι θα μετατρέψουμε το κράτος σε ψηφιακό, για την καλύτερη, ευκολότερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπερδιπλασιάζοντας τις κλίνες ΜΕΘ, προχωρήσαμε στην πρόσληψη περίπου 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, όταν για πολλά χρόνια δεν είχαν γίνει προσλήψεις μονίμων, και αντιμετωπίσαμε μια σειρά από πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, που “χτύπησαν” και τη χώρα μας. Δεν λέω ότι όλα έγιναν καλά. Προφανώς υπήρξαν και λάθη, καθυστερήσεις, παραλείψεις. Όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα του 2023 απέχει πολύ από την Ελλάδα του 2019. Και αυτό είναι έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί να σας ψηφίσω;

Τα προηγούμενα 4 χρόνια, εργάστηκα ως Υφυπουργός Παιδείας για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας και ως Βουλευτής για την ανάπτυξη των Χανίων. Είμαι περήφανος για αυτό! Είμαι περήφανος για τον απολογισμό μου, τον οποίο παρουσίασα στις Χανιώτισσες και στους Χανιώτες ζητώντας να με αξιολογήσουν. Αξιολόγηση παντού. Οδηγούμαι από την αγάπη μου για τον τόπο και την τεχνογνωσία μου ως ακαδημαϊκός. Γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στα Χανιά και το όραμά μου είναι ο τόπος μας να έχει τις υποδομές και τις υπηρεσίες που του αξίζουν. Θέτω, λοιπόν, εαυτόν στην κρίση των συμπολιτών μου και τους ζητώ να μου δώσουν και πάλι τη δύναμη για να συνεχίσουμε μαζί, για τα Χανιά, με γνώση και τόλμη.

Αν εγκαταλείπατε τον πολιτικό στίβο, τι θα κάνατε;

Η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός για μένα. Το δεύτερο σπίτι μου είναι εδώ και πολλά χρόνια το Πολυτεχνείο Κρήτης. Αν εκτιμήσω πως ό,τι μπορούσα να προσφέρω το προσέφερα ή αν οι πολίτες δεν ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, τότε θα επιστρέψω σε αυτό που επίσης αγαπώ να κάνω, δηλαδή να διδάσκω σε νέες και νέους, να μεταλαμπαδεύω τη γνώση, να λαμβάνω πολύ ενδιαφέροντα ερεθίσματα από τη νέα γενιά και να προσπαθώ, μαζί με τους συναδέλφους μου, για το καλύτερο σε ένα ακαδημαϊκό Ίδρυμα που έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει εξωστρέφεια και πρέπει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Ποιο είναι το πιο ακραίο που σας έχει ζητήσει ένας ψηφοφόρος;

Αυτό που θυμάμαι εντονότερα ήταν το αίτημα ενός συμπολίτη μας, ο οποίος επιστρέφοντας από ένα ταξίδι σε εξωτικό νησί, όπου είχε γνωρίσει μια κοπέλα, μου ζήτησε να βρω τρόπο για να μπορέσει να τη φέρει στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το πιο αστείο πράγμα που σας έχει συμβεί σε μία περιοδεία;

Έχουν υπάρξει αρκετές στιγμές που μας έχουν κάνει να γελάσουμε, εμένα και τους συνεργάτες μου. Στιγμές που είναι επιθυμητές, καθώς λειτουργούν ως… αποσυμπίεση, ειδικά όταν ο χρόνος είναι πυκνός, όπως συμβαίνει ειδικά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι, αλλά εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το χιούμορ και το πηγαίο γέλιο δεν λείπουν από την καθημερινότητά μου και νιώθω τυχερός γι’ αυτό.

Αναφέρετε κάτι που λείπει από την Κρήτη και δεν μπόρεσε κανείς πολιτικός και κανένα κόμμα να το κάνει και γιατί…

Θα σας πω κάτι που αξίζει να γίνει στην Κρήτη. Αφορά στην πρωτοβουλία μου “Study in Crete”, που ήρθε ως αποτέλεσμα της θεσμοθέτησης, όταν ήμουν Υφυπουργός, των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών. Τι κάναμε; Δώσαμε τη δυνατότητα στα δημόσια πανεπιστήμια να ιδρύουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ξένη γλώσσα για αλλοδαπούς φοιτητές, με στόχο να καταστήσουμε τη χώρα εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουν ήδη ιδρυθεί και λειτουργούν τα πρώτα προγράμματα προσελκύοντας σημαντικό ενδιαφέρον από αλλοδαπούς φοιτητές: Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας (ΕΚΠΑ), αλλά και Ιατρική στο ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνδέσαμε τα πανεπιστήμιά μας με ξένα πανεπιστήμια.

Το περασμένο φθινόπωρο 15 κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια επισκέφθηκαν την Κρήτη και το Πολυτεχνείο μας. Έχουν ήδη συναφθεί οι πρώτες συμφωνίες με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Μάλιστα, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης μεταξύ των τριών πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο με τα οποία υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών! Ως Χανιώτης, ως Ακαδημαϊκός και ως Βουλευτής Χανίων, έχω ένα όραμα. Να κάνουμε την Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το πέτυχαν οι Κύπριοι, και 15% του ΑΕΠ της Κύπρου προέρχεται από τα πανεπιστήμιά τους. Μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς και γι’ αυτό ανέλαβα την πρωτοβουλία “Study in Crete”. Γιατί η Κρήτη πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Έχει δυναμικά και εξωστρεφή πανεπιστήμια, υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκού προσωπικού, ιστορία και πολιτισμό, στρατηγική γεωγραφική θέση, θαυμάσιο περιβάλλον και κλίμα, ενώ είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Ποια είναι πρώτη λέξη ή σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη “ΒΟΑΚ”;

Δεν είναι μία, είναι δύο οι λέξεις: Χαμένες ευκαιρίες. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για να αποκτήσει η Κρήτη, τα προηγούμενα χρόνια, έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Σε αυτή την πολυετή “διαδρομή” των χαμένων ευκαιριών, η Κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλαν ένα οριστικό τέλος. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα στο τμήμα Νεάπολη – Λασιθίου. Σε λίγα χρόνια από σήμερα ο νέος ΒΟΑΚ, από την Κίσαμο έως το Λασίθι, θα είναι μία πραγματικότητα, που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, ως Κρητικών, προς το καλύτερο.

Η κάλπη στις 21 Μαΐου δεν βγάζει Κυβέρνηση… Τι θα θέλατε να γίνει, εκτός από εκλογές στις 2 Ιουλίου;

Η Νέα Δημοκρατία ζητά από τους πολίτες να της δώσουν μια καθαρή και ισχυρή εντολή. Μια εντολή που θα αποτρέψει τα σενάρια που απεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ηττημένων ή για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Και υπάρχει ένας τρόπος για να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής: να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη: αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιμετωπίσει σταθερά και τολμηρά τις προκλήσεις και να συνεχίσει να πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους πολίτες να μιλήσουν και την Κυριακή το βράδυ θα γνωρίζουμε αν έχουμε περάσει το μήνυμά μας.

Πέντε λέξεις που συμπυκνώνουν το μήνυμά σας για τους ψηφοφόρους εν όψει εκλογών…

Χανιά, εμπιστοσύνη, γνώση, τόλμη, μαζί.