Βασίλης Διγαλάκης: Ενας μπασκετικός στα “παρκέ” της πολιτικής

Βασίλης Διγαλάκης: Ενας μπασκετικός στα “παρκέ” της πολιτικής

Mία εφ’ όλης της ύλης… αθλητική συζήτηση στο athlitiko.gr και τον Μάκη Καρτσωνάκη.
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ!

Ο κ. Διγαλάκης είναι άνθρωπος που σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στους αθλητικούς χώρους, έχοντας μια έντονη δραστηριότητα. Ηταν άλλωστε μέλος της ομάδας μπάσκετ του ΟΑ Χανίων, έχοντας για συμπαίκτη του τον αείμνηστο Θοδωρή Παπαγρηγοράκη.

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας τοποθετείται για τις εξελίξεις με την ανακατασκευή στο κολυμβητήριο Χανίων, επισημαίνοντας ότι σειρά παίρνει η δημιουργία του αθλητικού κέντρου στο Ακρωτήρι ενώ εκφράζει την άποψή του για όλα τα τεκταινόμενα στον χανιώτικο αθλητισμό.

Κύριε Διγαλάκη, τα νεότερα σχετικά με την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου Χανίων είναι ιδιαίτερα ευχάριστα μετά ουσιαστικά τη δέσμευση των χρημάτων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου αλλά και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Ποια είναι η άποψή σας;

Είναι αλήθεια αυτό. Φτάσαμε στο τέλος μιας διαδρομής -απομένει, πλέον, η δημοπράτηση του έργου και η υλοποίηση του-, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης μιας από τις σημαντικότερες αθλητικές υποδομές των Χανίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ κι εμείς ως Βουλευτές των Χανίων δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα αφενός στην επίλυση σειράς προβλημάτων, αλλά και διαχρονικών εκκρεμοτήτων, που απαίτησαν νομοθετικές ρυθμίσεις και αφετέρου στην ωρίμανση των αναγκαίων μελετών και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ώστε να επιτευχθεί η υλοποίηση μιας πραγματικά ολοκληρωμένης παρέμβασης για μία σύγχρονη και απολύτως λειτουργική αθλητική εγκατάσταση.

Αυτό θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, όσο και αν κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν, εσχάτως, ανύπαρκτα ζητήματα για μικροπολιτικούς και μικρόψυχους λόγους. Χαίρομαι, δε, που ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Χανίων Γιάννης Χίνος απάντησε δημόσια, τονίζοντας ορθά ότι «τα αθλητικά έργα και κυρίως αυτά που αφορούν παιδιά δεν προσφέρονται για κομματική αντιπαράθεση, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενώνουν τη σκέψη στο πώς θα γίνουν και όχι στο πώς θα δημιουργήσουμε πρόβλημα».

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά τα Χανιά έχει να κάνει με αυτό που ασχοληθήκατε και εσείς ο ίδιος όσο ήσασταν Πρύτανης στο Πολυτεχνείο αλλά και όλο αυτό το διάστημα που είσαστε στην πολιτική ζωή της χώρας και αφορά τη δημιουργία του αθλητικού κέντρου στο Ακρωτήρι (ΑΚΑ), περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την ανακατασκευή του κλειστού κολυμβητηρίου. Σε τι φάση βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες;

Το ζήτημα αυτό θα είχε κλείσει οριστικά, με θετικό τρόπο για τα Χανιά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν “βούλιαζε” την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το 2014.

Όταν ανέλαβα πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το 2013, έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι, το οποίο είχε κατασκευαστεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε οικόπεδο του ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Το κλειστό κολυμβητήριο ήταν σε κακή κατάσταση, είχε λεηλατηθεί και ουσιαστικά είχε εγκαταλειφθεί, καθώς οι πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν στο θέμα του φορέα διαχείρισης. Προχωρήσαμε το 2014 στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης και αναζήτηση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του κλειστού και απόδοσή του προς χρήση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στους δημότες των Χανίων.

Παρότι το 2015 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπαναχώρησε από την προγραμματική σύμβαση, το Πολυτεχνείο ολοκλήρωσε τις μελέτες το 2016 και υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του προγράμματος “Ελληνικά Πανεπιστήμια”. Η πρόταση, εκτός από το κλειστό κολυμβητήριο, προέβλεπε και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και κατασκευή ξενώνων. Τότε δεν μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί, καθώς στο πρόγραμμα αυτό εντάχθηκαν δύο άλλα μεγάλα έργα, η Γ’ φάση των φοιτητικών εστιών και το κτήριο που στεγάζει σήμερα τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ. Εν τούτοις, τα σχόλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πρόταση αποκατάστασης του κολυμβητηρίου ήταν απολύτως θετικά και έμεινε ανοιχτή η προοπτική χρηματοδότησής της σε δεύτερη φάση.

Πεποίθησή μου ήταν από τότε ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αθλητικό κέντρο, κατά τα πρότυπα πανεπιστημίων του εξωτερικού και να το διαχειριστεί το ίδιο, αναπτύσσοντας τον αθλητικό τουρισμό, φιλοξενώντας στους ξενώνες επισκέπτες καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές. Είχαμε, εξάλλου, εμπειρία από την επιτυχή διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια της πρυτανικής μου θητείας, οι οποίες είχαν αναβαθμιστεί και διατεθεί προς χρήση τόσο στην κοινότητα του πανεπιστημίου, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Σήμερα, πλέον, μέσω νέας προγραμματικής με τη ΓΓΑ, το Πολυτεχνείο Κρήτης επικαιροποίησε τις μελέτες που είχαμε ολοκληρώσει το 2016 για την αποκατάσταση του κλειστού κολυμβητηρίου. Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Κρήτη 2030” που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός τον προηγούμενο Ιανουάριο, προβλέπεται χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του κλειστού κολυμβητηρίου και τη δημιουργία αθλητικού κέντρου. Επομένως, μετά την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών για το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας, σειρά παίρνει το κλειστό στο Ακρωτήρι.

Από εκδήλωση στο Ηράκλειο για τα 90 χρόνια της FIBA. «Γιορτάσαμε το άθλημα που μας έχει δώσει τόσες συγκινήσεις, παίζοντας μαζί με τους συναδέλφους», είχε σχολιάσει ο κ. Διγαλάκης για τη συμμετοχή του.

Υπάρχει μια άποψη ότι τα Χανιά διαχρονικά έχουν αδικηθεί σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας όσον αφορά την ύπαρξη αθλητικών εγκαταστάσεων… Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Ενδεχομένως να είναι έτσι, αλλά επιτρέψτε μου να επισημάνω πως, σε κάθε περίπτωση, η δική μου εκτίμηση είναι ότι επί σειρά ετών τα Χανιά είχαν αδικήσει τον εαυτό τους. Χάθηκαν ευκαιρίες, χάθηκαν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, υπήρξαν άλλες προτεραιότητες, με αποτέλεσμα οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Χανίων να μην ανταποκρίνονται στη δυναμική των σωματείων, των αθλητριών και των αθλητών τους, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας. Το παράδειγμα των σφυροβόλων μας είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά. Να έχεις, ως Χανιά, κορυφαίους αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι κάνουν προπονήσεις σε… χωράφια.

Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει και αλλάζει. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, παρά τις μεγάλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική Κυβέρνηση, δόθηκαν συγκεκριμένα δείγματα γραφής, τα οποία θα συνεχιστούν και θα ενταθούν αν οι πολίτες μάς τιμήσουν εκ νέου. Τα Χανιά μπορούν να αποτελέσουν έναν ιδανικό προορισμό για αθλητικό τουρισμό και για να συμβεί αυτό μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων, όπως το σχεδιαζόμενο αθλητικό κέντρο στο Ακρωτήρι.

Πόσο θεωρείτε ότι μεταξύ άλλων ο νέος ΒΟΑΚ θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού που είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για το Νομό Χανίων; Γενικότερα, τι απαιτείται προκειμένου ο Νομός να βοηθηθεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού;

Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και συνολικά η Κρήτη είναι ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, περιπατητικός, θρησκευτικός, εκπαιδευτικός, ποδηλατικός, αθλητικός, ψηφιακοί νομάδες). Αυτές οι εναλλακτικές μορφές μπορούν να οδηγήσουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρωτοβουλίες, που είναι η ύπαρξη απευθείας διεθνών αεροπορικών συνδέσεων και η χρηματοδότηση σχετικών δράσεων, όπως έχει προβλεφθεί, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος: πρώτη προϋπόθεση είναι η συνδεσιμότητα. Χωρίς απευθείας διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις, δεν μπορούμε να επιτύχουμε ικανοποιητικά αυτόν τον στόχο. Γι’ αυτόν τον λόγο έχω προτείνει την παροχή κινήτρων, οριζόντια, προς όλους τους αερομεταφορείς και μόνο εφόσον αυτοί επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους αύξησης του αριθμού των επιβατών/επισκεπτών, πληρότητας και συχνότητας των πτήσεων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δεσμεύουν τους αερομεταφορείς για την προσθήκη νέων προορισμών με απευθείας πτήσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και τις κρατικές ενισχύσεις και να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλες τις αεροπορικές εταιρείες.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στον ΒΟΑΚ, πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο των τελευταίων ετών, που θα αλλάξει την Κρήτη, βελτιώνοντας αισθητά την ασφάλεια και τους χρόνους μετακίνησης. Ένα έργο, το οποίο ξεκίνησε χάρη στην προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του.

Είστε ένας άνθρωπος που στο παρελθόν είχατε μία έντονη αθλητική δραστηριότητα. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα;

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει ένας γονέας στα παιδιά του είναι να τα παροτρύνει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να τους δώσει τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορα αθλήματα μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Για την υγεία τους, αλλά και για τη διάπλαση του χαρακτήρα τους. Ασχολήθηκα με τον αθλητισμό στα μαθητικά μου χρόνια και φρόντισα και τα παιδιά μου να αγαπήσουν τον αθλητισμό.

Εμένα με κέρδισε το μπάσκετ, αλλά μη φανταστείτε ότι ήμουν ο σταρ της ομάδας. Ήμουν αρκετά αθλητικός, ομαδικός και ευτύχησα να έχω πολύ ταλαντούχους συμπαίκτες, με κορυφαίο τον αείμνηστο Θοδωρή Παπαγρηγοράκη. Διακριθήκαμε τόσο σε σχολικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό. Η ομάδα του 1ου Λυκείου Αρρένων τη σχολική χρονιά 1979-1980 είχε βγει αρχικά πρωταθλήτρια Κρήτης και στη συνέχεια προκρίθηκε στο final four του πανελληνίου πρωταθλήματος, ενώ και με την ομάδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Χανίων, στην κατηγορία παίδων, είχαμε φτάσει στις 4 καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος νοτίου Ελλάδας.

Τώρα, όταν βρίσκω κάποιο χρόνο, παίζω τένις. Δυστυχώς, όχι τόσο συχνά όσο θα ήθελα.

 

Πώς σχολιάζετε την πορεία των χανιώτικων ομάδων στον αθλητισμό; Πιστεύετε ότι υπάρχουν προοπτικές να τεθούν πιο πρωταγωνιστικοί στόχοι; Άλλωστε, μεταξύ άλλων η ποδοσφαιρική ομάδα των Χανίων επιδιώκει τη νέα περίοδο την άνοδο της στη Super League.

Είχαμε τα προηγούμενα χρόνια την επιτυχία του Πλατανιά, που αγωνίστηκε για ένα διάστημα στη Super League. Εκπληρώθηκε έτσι ένα όνειρο των ποδοσφαιρόφιλων των Χανίων από τη δεκαετία του 1970, έστω και από άλλη ομάδα, όταν η ομάδα του ΑΟ Χανιά είχε φτάσει πολύ κοντά. Εύχομαι να τα καταφέρει ο ΑΟ Χανιά και να ξαναδούμε ομάδα των Χανίων στην ανώτερη κατηγορία.

Βέβαια, αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, το αντίθετο θα έλεγα. Η ομάδα υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων έχει μεγάλη παράδοση και διαρκή παρουσία στην Α’ Εθνική, ενώ έχει αναδείξει μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες πολίστες. Αλλά και άλλες ομάδες από τα Χανιά, στο γυναικείο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στο πινγκ πονγκ, είχαν συχνά παρουσία στις υψηλές κατηγορίες.

Όμως, με την εξαίρεση του ποδοσφαίρου και του πόλο, θα έλεγα ότι οι υπόλοιπες προσπάθειες δεν αγκαλιάστηκαν όπως θα τους άρμοζε από το χανιώτικο φίλαθλο κοινό. Ένας αγώνας μπάσκετ ή βόλεϊ είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να περάσεις το απόγευμά σου ένα Σάββατο ή μια Κυριακή, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σου και αυτό θα βοηθήσει τις προσπάθειες αυτές να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Με την ομάδα μπάσκετ 1ου Λυκείου 1979.

Η ομάδα 1ου Λυκείου 1980 που κατάφερε να πετύχει τις διακρίσεις στο παγκρήτιο και να πάρει την πρόκριση στα τελικά του πανελληνίου πρωταθλήματος.

Τι σημαίνει για εσάς αθλητισμός και πώς φαντάζεστε ειδικότερα τον αθλητισμό στα Χανιά τα επόμενα χρόνια;

Αθλητισμός σημαίνει υγεία, προσπάθεια, πειθαρχία, υπερβάσεις, άμιλλα, συναγωνισμός. Έτσι βλέπω εγώ τον αθλητισμό. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που η δική τους ματιά “ταυτίζεται” με τη δική μου, όπως υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό με τρόπο που προσωπικά δεν μου κάνει, δεν μου αρέσει. Εκείνο στο οποίο, όμως, μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι τα Χανιά μπορούν, με στοχευμένες πρωτοβουλίες και συνέργειες, να “μεταμορφωθούν”, σε λίγα χρόνια από σήμερα, σε μία πόλη που αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες των αθλητριών και των αθλητών της, προσφέροντάς τους, πρώτα και κύρια, ιδανικές συνθήκες για προπονήσεις και αγώνες. Άρα, ιδανικές εγκαταστάσεις, που θα χρησιμοποιούνται και από τους πολίτες κάθε ηλικίας, στο πλαίσιο προγραμμάτων μαζικής άθλησης.

Η πόλη μας πρωτοπορούσε όταν απέκτησε το Εθνικό Στάδιο “Έλενα Βενιζέλου”, στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Τα Χανιά μπορούν να ξαναμπούν στον “χάρτη” της πρωτοπορίας, όσον αφορά στις αθλητικές τους εγκαταστάσεις. Αυτή η στόχευση, μόνο οφέλη θα έχει για την τοπική μας κοινωνία. Για τα νέα παιδιά, για τα αθλητικά σωματεία, αλλά και για την τοπική μας οικονομία, στη λογική της παράλληλης ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

Βλέπουμε ότι έχετε και μια ιδιαίτερη σχέση με τον ΟΑ Χανίων, ένα σωματείο το οποίο σας έχει τιμήσει αρκετές φορές. Ένα ζήτημα ωστόσο για τον ΟΑΧ είναι η βελτίωση των εγκαταστάσεών του στο τένις, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Αντισφαίρισης. Πόσο όλα αυτά είναι εφικτά;

Ήμουν αθλητής του ΟΑ Χανίων στο μπάσκετ, επομένως υπάρχει αυτή η «ιδιαίτερη σχέση», όμως στηρίζω όλες τις προσπάθειες των Χανίων στον αθλητισμό, όπως έκανα με το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας αλλά και το αθλητικό κέντρο στο Ακρωτήρι.

Η θέση του ΟΑ Χανίων στο κέντρο της πόλης είναι ταυτόχρονα πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Πλεονέκτημα γιατί προσελκύει εύκολα παιδιά που ζουν στην πόλη των Χανίων, μειονέκτημα γιατί υπάρχει δυσκολία επέκτασης των εγκαταστάσεών του, ιδιαίτερα στο τένις. Η ολοκλήρωση του αθλητικού κέντρου στο Ακρωτήρι, το οποίο θα περιλαμβάνει και πρόσθετα γήπεδα τένις, πιστεύω ότι θα δώσει την ευκαιρία στον ΟΑΧ αλλά και σε άλλα αθλητικά σωματεία να καλύψουν τις ανάγκες τους, σε ένα άθλημα που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στη χώρα μας.

Όσο για το κτήριο που στεγάζει τις δραστηριότητες του ΟΑΧ, είναι ένα τοπόσημο της πόλης μας, απέναντι από το Ρολόι, έχουν περάσει χιλιάδες νέοι από αυτό και χρήζει οπωσδήποτε ανακαίνισης και όχι μόνο ενεργειακής αναβάθμισης. Θα συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια και θεωρώ ότι είναι εφικτός στόχος την επόμενη τετραετία.

Για τένις όσο επιτρέπει ο πιεσμένος χρόνος…

Οι εκλογές πλησιάζουν, τι εκτιμάτε αλλά και ποιο θεωρείτε ότι θα είναι γενικότερα το αποτέλεσμα, εάν δηλαδή θα προκύψει ίσως μια δεύτερη εκλογική διαδικασία.

Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι από τις πλέον κρίσιμες των πολλών τελευταίων ετών, γιατί από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί αν η χώρα μας θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά, με γνώση και τόλμη, ή αν θα επιστρέψει στην αβεβαιότητα, σε μία πορεία χωρίς “πυξίδα” και σχέδιο, που όλοι θυμόμαστε και δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε. Για τον λόγο αυτόν η Νέα Δημοκρατία ζητά από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αξιολογήσουν το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και να της δώσουν εντολή να συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα μπροστά, με σταθερότητα. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί.

Είσαστε ευχαριστημένος από τα τέσσερα χρόνια της ενασχόλησής σας με τον πολιτικό χώρο και τι προσδοκάτε εφόσον εκλεγείτε ξανά;

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου παρουσίασα τον απολογισμό μου στις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες, τόσο ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για τα θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, όσο και ως Βουλευτής Χανίων. Είμαι περήφανος γι’ αυτόν τον απολογισμό. Προφανώς υπάρχουν και ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, εξαιτίας καθυστερήσεων για μια σειρά από λόγους, γεγονός που δεν με ικανοποιεί. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που πιστεύω ότι προέχει είναι να βάζεις συγκεκριμένους στόχους, να εργάζεσαι μεθοδικά για την επίτευξή τους και στο τέλος κάθε θητείας να παρουσιάζεις το έργο σου στους συμπολίτες σου. Αυτό έκανα. Σήμερα, με ψηλά το κεφάλι, ζητώ από τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες να με αξιολογήσουν και να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου. Ας μη λησμονούμε ότι στις 21 Μαΐου επιλέγουμε πολιτικές και ανθρώπους.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα, μου αρέσει να βάζω πάντα συγκεκριμένους στόχους. Και οι στόχοι που έχω θέσει, αν επανεκλεγώ, είναι συγκεκριμένοι. Θα συνεχίσω την προσπάθειά μου να γίνει η Κρήτη, τα Χανιά, εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στον τουρισμό, βασική προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε την προσβασιμότητα του Νομού μας μέσω του Αεροδρομίου και του Λιμανιού, και να δούμε και άλλες μορφές τουρισμού. Άρα χρειάζεται πολιτική παροχής κινήτρων οριζόντια σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες για να προσθέσουν νέους προορισμούς και για να επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους όλο τον χρόνο.

Επιπλέον στόχοι είναι η -χωρίς άλλες καθυστερήσεις- δρομολόγηση της συνολικής αντιμετώπισης του σύνθετου προβλήματος της διάβρωσης των ακτών, η αναβάθμιση του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης, η περαιτέρω ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, η αποκατάσταση του Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι και η δημιουργία αθλητικού κέντρου, καθώς και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση του νέου σχολικού κτηρίου που θα στεγάσει το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου.

Στους στόχους και στις προτεραιότητες της νέας τετραετίας είναι και ο πρωτογενής τομέας. Είχαμε τη μεγάλη επιτυχία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της χρηματοδότησης που πέτυχε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, περίπου 20 δισ. ευρώ. Αυτή η ΚΑΠ είναι μια ευκαιρία να αξιοποιηθούν τα χρήματα, καθώς σταδιακά θα υπάρξει μια στροφή από ενισχύσεις προς επενδύσεις. Αν η χρηματοδότηση αυτή χρησιμοποιηθεί σωστά, με νέες τεχνολογίες για μία πιο αποδοτική καλλιέργεια, με την πράσινη μετάβαση προς το μηδενικό αποτύπωμα του άνθρακα, με τη βιολογική καλλιέργεια, με τις ομάδες παραγωγών, τότε ο πρωτογενής τομέας θα γίνει βιώσιμος στην Κρήτη και οι παραγωγοί μας θα πετύχουν τις τιμές που αξίζουν στα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας.