Συνέδριο “Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου”

Συνέδριο “Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου”

Χαιρετισμός Βασίλη Διγαλάκη στο Συνέδριο “Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου” που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ) στην Ο.Α.Κ.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στο συνέδριό σας.

Κατ’ αρχάς θέλω να μοιραστώ μαζί σας ότι είναι πάντα χαρά μου να επισκέπτομαι την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, ένα διεθνούς ακτινοβολίας θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο και τοπόσημο του νησιού μας, με έντονα ανθρωποκεντρικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου για το έργο της, την παρουσία της, την αφοσίωσή της στη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής και του μοναδικού πολιτισμικού αποθέματος, που χαρακτηρίζει και διακρίνει την Κίσαμο σε μια σειρά από τομείς, με χαρακτηριστικότερα, ίσως, παραδείγματα τη μουσική και τον χορό.

Δράττομαι της ευκαιρίας, με αφορμή το ενδιαφέρον συνέδριό σας, να μοιραστώ μαζί σας λίγες μόνο από τις σκέψεις μου για την Κίσαμο.

Την Κίσαμο, έναν τόπο, ο οποίος καταφέρνει να αποτελεί μία διαχρονική κοιτίδα πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Την Κίσαμο, με το πραγματικό μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ξακουστό παγκοσμίως, αλλά, ταυτοχρόνως, και σε κίνδυνο εξαιτίας του υπερβολικού αριθμού επισκεπτών την καλοκαιρινή περίοδο.

Την Κίσαμο, με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, με αιχμή του δόρατος το ελαιόλαδο, που για δεκαετίες αποτέλεσαν τη βασική οικονομική σταθερά για κάθε οικογένεια, για κάθε μικρό και μεγάλο νοικοκυριό.

Την Κίσαμο, με τα δεκάδες χωριά, τους δεκάδες οικισμούς, με ιδιαίτερα δραστήριους και φιλόξενους ανθρώπους, οι οποίοι διατηρούν μία έντονα βιωματική σχέση με τα πατρογονικά χώματα.

Την Κίσαμο, που, όπως ήδη είναι γνωστό, τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει το επίκεντρο  της τουριστικής ανάπτυξης στην Κρήτη, με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που καθιστά τον ρόλο όλων μας σημαντικό, αναφορικά αφ’ ενός με την ανάγκη απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος και αφ’ ετέρου με την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών, που θα αναβαθμίσουν στην πράξη την ποιότητα ζωής, τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών.

Η Κίσαμος, φίλες και φίλοι, αποτελεί ένα ξεχωριστό, αυτοτελές και εξαιρετικά ενδιαφέρον κεφάλαιο όχι μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, αλλά σε παγκρήτιο επίπεδο. Ένα κεφάλαιο με βαθιές ρίζες στο παρελθόν, αλλά και με τεράστιες προοπτικές για το μέλλον. Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη. Και ο δικός μας ρόλος σημαντικός. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται ήδη και που θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα θα καθορίσουν τον δρόμο που θα χαράξει και θα ακολουθήσει η Κίσαμος τις επόμενες πολλές δεκαετίες. Είναι μία εποχή μεγάλης ευθύνης, συνεπώς.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι της Κισάμου θα συνεχίσουν, με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη, να μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορική μνήμη. Η διαδικασία αυτή είναι πολύτιμη για την αναγκαία σύνδεση τού χθες με το σήμερα, και τη λήψη των σωστών αποφάσεων για την πορεία προς το αύριο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τα νεότερα δεδομένα σε τεχνολογικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Μία πορεία που για την Κίσαμο προδιαγράφεται λαμπρή, αρκεί όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση κι εύχομαι επιτυχία στο συνέδριό σας.