Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Υπάρχει «μόνο μια Γη» και οφείλουμε να τη διαφύλαξουμε. Είναι το σπίτι μας που μας προσφέρει τα πάντα τόσο απλόχερα και πρέπει σε αυτό να ζήσουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη φορά που εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), βρισκόμαστε, πλέον, σήμερα σε ένα κομβικό σημείο για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη.

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες, οι πολυεπίπεδες, ενεργοβόρες και ρυπογόνες, ανθρώπινες δραστηριότητες και η απουσία -συχνά- πολιτικής βούλησης για τα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος έχουν επιτείνει την κλιματική κρίση. Απαιτείται, χωρίς άλλες χρονοτριβές και υπεκφυγές, σειρά έργων και δράσεων, με τη συνεργασία Κρατών, Οργανισμών, φορέων, εταιρειών και πολιτών, με αποφασιστικότητα, συνέπεια, συνέχεια και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, την ουσιαστική προστασία του πλανήτη και την ορθολογική -και με σύνεση- διαχείριση των φυσικών πόρων για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε αυτούς, ειδικά από τις ευάλωτες ομάδες.

Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να καταθέσει Κλιματικό Νόμο αποτελεί μία πράξη ευθύνης, μία γενναία αφετηρία για τη θέσπιση ενός εθνικού πλαισίου, που θα μας οδηγήσει αφ’ ενός σε βιώσιμη πρόοδο και σε ενεργειακή ασφάλεια, με την περαιτέρω επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και αφ’ ετέρου στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει καταστεί, πλέον, μία ανεξίτηλη υπενθύμιση τού ύψιστου χρέους μας για την προστασία της ίδιας μας της ζωής: της γειτονιάς μας, του χωριού μας, της πόλης μας, των νησιών μας, της χώρας μας, του πλανήτη ολόκληρου: των εύθραυστων οικοσυστημάτων του, της βιοποικιλότητάς του, της ατμόσφαιρας και των πεπερασμένων πόρων του.