Σύσκεψη – διαβούλευση θεσμικών και αθλητικών φορέων για τις πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της «οπαδικής βίας»

Σύσκεψη – διαβούλευση θεσμικών και αθλητικών φορέων για τις πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της «οπαδικής βίας»

Πραγματικά η φράση “Ως εδω” μας εκφράζει όλους και για αυτό είμαστε όλοι εδώ για να μπει ένα τέλος σε αυτούς τους κύκλους βίας που παρότι μερικές φορές εμφανίζουν κάποια ύφεση, δυστυχώς το καζάνι σιγοβράζει και εκτυλίσσονται ακραία γεγονότα που στοιχίζουν τη ζωή  νέων ανθρώπων. Την εντολή αυτή την έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο υφυπουργός Αθλητισμού, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη έρχονται να συμπληρώσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια, παρουσιάζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Και απαιτείται ένα ολιστικό πλαίσιο, καθώς δεν μιλάμε μόνο για εμπλοκές και συγκρούσεις φανατικών οπαδών εντός αγωνιστικών χώρων, αλλά εγκληματική βία, ραντεβού θανάτου εκτός ημερομηνιών και χώρων διεξαγωγής των αγώνων, σε γειτονιές κλπ.

Δεν έχει έννοια ο όρος οπαδική βία, όπως σωστά επεσήμανε και ο κ. υφυπουργός. Ο αθλητισμός και η βία είναι αντίθετες έννοιες. Εδώ μιλάμε για εγκληματικές δραστηριότητες που βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν μέσα στους συνδέσμους φιλάθλων: μαζικότητα, ανωνυμία, νέους ανθρώπους που μπορούν εύκολα να επηρεαστούν και να στρατολογηθούν  από εγκληματικά στοιχεία που παρεισφρέουν σε αυτούς τους συνδέσμους. Και εδώ ήθελα να τονίσω ότι οι προηγούμενες και οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είναι μόνο κατασταλτικού χαρακτήρα, αλλά και προληπτικού. Η χρήση καμερών, η απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου, η προσωρινή αναστολή Λειτουργίας Λεσχών Φιλάθλων πανελλαδικά έως 31 Ιουλίου 2022, ώστε να στη συνέχεια να λειτουργούν με κανόνες, η σύσταση Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων και η απαγόρευση διάθεσης μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί, έχουν στόχο να εξαλείψουν τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την οργάνωση και ανάπτυξη της εγκληματικότητας μέσα στους συνδέσμους φιλάθλων και στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω.

Αλλά, εκτός από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, ας μην ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχει και ο δίαυλος παρακίνησης της βίας μέσω και των social media. Είμαι σίγουρος ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία το έχουν υπόψη, αλλά είναι σημαντική η εμπλοκή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ στην ιχνηλάτηση δημοσιεύσεων παρακίνησης σε πράξεις οπαδικής βίας, καθώς η ανάπτυξη του διαδικτύου και των social media έχουν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Δεν θα πάρω περισσότερο από τον χρόνο σας, καθώς σήμερα ο σκοπός της σύσκεψης είναι να ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων. Άλλωστε, το νομοσχέδιο θα περάσει από εξαντλητική επεξεργασία στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην ολομέλεια. Θα ήθελα να συγχαρώ τον υφυπουργό για την οργάνωση της σημερινής σύσκεψης, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, εκπροσώπων κομμάτων, πρώην υπουργών, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων των λιγκών και των ομοσπονδιών, λεσχών φιλάθλων και γενικότερα όλων των εμπλεκομένων φορέων στο αντικείμενο το οποίο συζητάμε.