Αποφασιστικότητα από Πολιτεία και διοικήσεις

Αποφασιστικότητα από Πολιτεία και διοικήσεις

Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών με βιαιοπραγίες εναντίον μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, με μακάβριες απειλές εκφοβισμού πρύτανη και με προσπάθειες κατάληψης πανεπιστημιακών χώρων, δυστυχώς και με τη συμμετοχή φοιτητών, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της γενικότερης ασφάλειας στα πανεπιστήμια.

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, να διακρίνουμε δύο έννοιες: της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών από εκείνη της φύλαξης των πανεπιστημίων. Η ασφάλεια και η προστασία, στην προκειμένη περίπτωση, του ακαδημαϊκού και λοιπού προσωπικού και των φοιτητών είναι μια αρμοδιότητα που, όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα, δεν μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτη αλλά ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και στην Ελληνική Αστυνομία ή σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να ανατεθεί σε δημοσίους υπαλλήλους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που με τη ρύθμιση για την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στον ν. 4623/2019 επέτρεψε στις δημόσιες Αρχές να μπορούν να ασκούν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους εντός των χώρων των πανεπιστημίων, όπως αυτό κρίθηκε αναγκαίο την προηγούμενη εβδομάδα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οσον αφορά στη φύλαξη των πανεπιστημίων, αυτή συνεχίζει να υπάγεται στον έλεγχο των εκλεγμένων πρυτανικών Αρχών, καθώς εμπίπτει στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους και του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των Ιδρυμάτων.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, το οποίο απασχολεί συχνά τον δημόσιο διάλογο, και μάλιστα εντονότερα όταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα παραβατικότητας, είναι εάν φέρουν ευθύνη μόνο οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ή η Αστυνομία ή και οι δύο. Είναι αλήθεια ότι η εμπέδωση μιας στρεβλής αντίληψης για το άσυλο για πολλά χρόνια έκανε την Πολιτεία και τους θεσμούς της διστακτικούς στην επιβολή του νόμου και αυτό επέτρεψε τις πάσης φύσεως παραβατικές συμπεριφορές μέσα στο πανεπιστήμιο. Η αδράνεια αυτή της Πολιτείας έκανε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και τους εργαζομένους επιφυλακτικούς για τις πραγματικές προθέσεις της, καθώς αυτοί ανυπεράσπιστοι θα είχαν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συνέπειες την επόμενη ημέρα. Προφανώς, υπήρχαν διοικήσεις πανεπιστημίων που έδειξαν ατολμία και επέλεξαν απλώς να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όμως υπήρξαν και πρυτανικές Αρχές που απευθύνθηκαν στις αρμόδιες Αρχές επί προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά δεν υπήρξε η αντίστοιχη ανταπόκριση. Η Αστυνομία πρέπει και οφείλει να ασκεί πρόληψη, να διαφυλάττει την ασφάλεια και να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς διαθέτει και την επιχειρησιακή επάρκεια και τη δέουσα εμπειρία.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ για να αποτελέσουν παρελθόν φαινόμενα και θύλακες παραβατικότητας, εκφοβισμού και εξτρεμισμού είναι αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Αποφασιστικότητα από όλους, Πολιτεία και διοικήσεις των πανεπιστημίων, και αποτελεσματική εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Μόνο με τη συναντίληψη και τη συμμετοχή όλων θα απελευθερώσουμε το πανεπιστήμιο από κάθε λογής παρείσακτους και επιτήδειους, μόνο έτσι το πανεπιστήμιο θα μπορέσει να συνεχίσει ακάθεκτο την πορεία προς τα εμπρός.

 

Πανεπιστήμια ώρα μηδέν: Γράφουν στον Ε.Τ. Διγαλάκης, Μπάσδρα και Μουσιόπουλος