Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια: Ομιλία Χατζηχριστοδούλου σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στα Χανιά

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια: Ομιλία Χατζηχριστοδούλου σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στα Χανιά

Ο πολύτιμος ρόλος των εμβολίων στην ουσιαστική προστασία του πληθυσμού από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων της ΝΔ Βασίλη Διγαλάκη και του διοικητή της Μονάδας, σμήναρχου Ιωάννη Χατζηγεωργίου.

Προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος μίλησε ενώπιον αξιωματικών και υπαξιωματικών στρατιωτικών μονάδων της περιοχής του Ακρωτηρίου Χανίων.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Χανιώτης Βουλευτής αναφέρθηκε στα εμβόλια ως ένα μεγάλο δώρο της επιστήμης, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλοι οι πολίτες προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και το κοινωνικό σύνολο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Διγαλάκης και στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης όλων των πολιτών για τα ζητήματα της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι συχνά καταγράφονται fake news και φαινόμενα παραπληροφόρησης, ειδικά μέσω του διαδικτύου.

Στη διάρκεια της εμπεριστατωμένης ομιλίας του, με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο», ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥ έδωσε απαντήσεις σε ισχυρισμούς και θεωρίες που κυκλοφορούν αναφορικά με τα εμβόλια, διαψεύδοντας μια σειρά από μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Ένας από αυτούς τους μύθους αφορά την ασφάλεια των εμβολίων. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι και σήμερα, προκύπτει σαφώς ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ οι όποιες παρενέργειες αφορούν σε πάρα πολύ μικρά ποσοστά.

Επίσης αναφέρθηκε και στον μύθο ότι τα εμβόλια mRNA «αλλάζουν το DNA». Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημείωσε ότι η τεχνολογία mRNA είναι γνωστή εδώ και μία εικοσαετία στην επιστημονική κοινότητα και εξήγησε με απλά λόγια τη διαδικασία που αυτή λειτουργεί, επισημαίνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα επηρεασμού, αλλοίωσης ή αλλαγής του DNA.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισήμανε ότι μύθος είναι και ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 προκαλούν προβλήματα που αφορούν τη γονιμότητα σε γυναίκες και άνδρες, γνωστοποιώντας ότι υπάρχουν σχετικές μελέτες που αποδεικνύουν του λόγου του το αληθές, όπως υπάρχουν και μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αποβολές.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με τα εμβόλια του COVID-19. Είχαμε μια ανοικτή συζήτηση και δέχθηκα πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Παρουσίασα δεδομένα καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα παραπληροφόρησης. Ειλικρινά χάρηκα την επικοινωνία με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και θέλω να ευχαριστήσω τον βουλευτή Χανίων κ. Διγαλάκη για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης καθώς και τον διοικητή της Μονάδας, σμήναρχο Ι. Χατζηγεωργίου για τη θερμή φιλοξενία κατά τη σύντομη παραμονή μου στα Χανιά», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.