Άνοιξε πλήρως ο δρόμος για το νέο σχολικό συγκρότημα στην Κίσαμο

Άνοιξε πλήρως ο δρόμος για το νέο σχολικό συγκρότημα στην Κίσαμο

Ένα ζωτικής σημασίας βήμα για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου έγινε με την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο επανεκδόθηκε σήμερα, περιλαμβάνοντας, τελικά, και σημαντικές παρατηρήσεις που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς της Κισάμου.

Η συνολική δόμηση του νέου συγκροτήματος ανέρχεται σε 6.115 τ.μ. από 4.400 τ.μ. περίπου του παλιού συγκροτήματος, ο αριθμός των μαθητών του ΕΠΑΛ αυξήθηκε σε 200 από 180 στο αρχικό προτεινόμενο κτιριολογικό, ενώ περιλαμβάνονται και όλες οι ειδικότητες του ΕΠΑΛ Κισάμου.

Είχε προηγηθεί, στις 18 Νοεμβρίου 2021, επιστολή του βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Βασίλη Διγαλάκη προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην οποία ο Χανιώτης Βουλευτής αντέκρουε θέματα που είχαν τεθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο από το Τμήμα Α’ Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, τόνιζε με έμφαση ότι «χάνεται πολύτιμος χρόνος» εξαιτίας της καθυστέρησης που προκαλείται και υπογράμμιζε την ανάγκη άμεσης έγκρισης του κτιριολογικού προγράμματος του σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου, προκειμένου να ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών από τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ανοίγει πλήρως ο δρόμος για να αποκτήσει η Κίσαμος ένα νέο, σύγχρονο σχολικό συγκρότημα», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Διγαλάκης, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από τις 7 Οκτωβρίου 2021 το Δ.Σ. της ΚΤΥΠ Α.Ε. προχώρησε σε έγκριση των τευχών δημοπράτησης για την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος. Είχε προηγηθεί, την 1η Οκτωβρίου 2021, συνάντηση του κ. Διγαλάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε. Αθανάσιο Γιάνναρη και τον γενικό διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Έργων ΣΔΙΤ Θεόδωρο Κυριαζόπουλο.

Ο διαγωνισμός για την κατεδάφιση προκηρύχθηκε στις 14/10/2021 με προθεσμία υποβολής προσφορών την 3η/11/2021 και, πλέον, η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η εκτίμηση των υπευθύνων της ΚΤΥΠ Α.Ε. είναι ότι αρχές του 2022 θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου, ενώ η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 100 ημερολογιακές ημέρες, σημειώνει ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει αναλάβει και την εκπόνηση των μελετών του νέου σχολικού συγκροτήματος, οι οποίες θα προχωρήσουν παράλληλα με τη διαδικασία της κατεδάφισης για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Το κόστος των μελετών θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων της ΚΤΥΠ Α.Ε.

Η εκπόνηση των μελετών του νέου κτιριακού συγκροτήματος είχε ως προαπαιτούμενο την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου. Πλέον, μετά τη σημερινή θετική εξέλιξη, είναι δυνατή η έναρξή τους, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μαζί με την ολοκλήρωση της κατεδάφισης του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου, ώστε να είναι εφικτή η ένταξη της κατασκευής του νέου συγκροτήματος από την Περιφέρεια Κρήτης στο ΕΣΠΑ.

Επισυνάπτεται, η απόφαση έγκρισης του κτιριολογικού προγράμματος των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κισάμου.