Συλλυπητήρια δήλωση για Μίκη Θεοδωράκη

Συλλυπητήρια δήλωση για Μίκη Θεοδωράκη

Η Ελλάδα πενθεί σήμερα την απώλεια ενός τεράστιου Έλληνα. Ευγνωμονούσα για το ανυπέρβλητο έργο του, έργο οικουμενικό και αξεπέραστο.

Μέγιστος πνευματικός ηγέτης, εμπνευσμένος δημιουργός, θερμός πατριώτης, σύμβολο Αντίστασης και Ελευθερίας, ασυμβίβαστος μαχητής της Δημοκρατίας, η Ακρόπολη της Τέχνης μας, ο άνθρωπος που έκανε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να αγαπήσουν την ποίηση και να τραγουδήσουν τους μεγάλους μας ποιητές. Εμβληματική φυσιογνωμία με παγκόσμια ακτινοβολία, εκπλήρωσε τον ύψιστο ρόλο και τη μέγιστη αποστολή του ως πνευματικός άνθρωπος, ανοίγοντας πρωτόγνωρους δρόμους στον πολιτισμό, τους οποίους φρόντιζε πάντα να συνδέει με τον κοινωνικό ιστό, με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, καθώς με τη χειμαρρώδη μουσική παραγωγή του και τα πολύπλευρα μηνύματά της έγινε το μέσο στους διαχρονικούς αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες.

Η τέχνη του εξέφραζε, με όλους τους τρόπους, την αντίθεσή του σε ό,τι προσέβαλε την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια. Αληθινός επαναστάτης, με δράση εντός κι εκτός συνόρων σε όλη του την πορεία. Άτυπος πρεσβευτής της Ειρήνης και της Δημοκρατίας σε χώρες που αντιμετώπιζαν καθεστώτα και πολέμους. Βήμα έμπνευσης και διεκδίκησης για πολλούς λαούς η αντικαθεστωτική του δράση. Ακόμη κι όταν τοποθετήθηκε στον πολιτικό χώρο, δεν φοβήθηκε να αποστασιοποιηθεί και να ασκήσει κριτική. Χρησιμοποίησε την τεράστια επιρροή του όχι για διχασμό, αλλά για ενότητα. Για την Ελλάδα. Γιατί διέθετε εκείνο το σπάνιο πολιτικό ήθος, που διαποτίζεται από την αλήθεια.

Καλό ταξίδι, Μίκη Θεοδωράκη. Άξιος εστί!