Β. Διγαλάκης: «Βασικοί μας άξονες η αξιολόγηση και η μεγαλύτερη αυτονομία του σχολείου με σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος»

«Σημαντικές αλλαγές, πυρήνας των οποίων είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης, που ορθώς είναι υποχρεωτική», προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», επισήμανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 στη Βουλή.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε το σημαντικό νομοθετικό έργο το οποίο έχει επιτελέσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όλους αυτούς τους 24 μήνες, καθώς, όπως υπογράμμισε, αυτό είναι το έκτο κατά σειρά νομοσχέδιο, καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση.

Απαντώντας σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι οι εισαχθέντες σε τμήματα τα οποία δημιουργήθηκαν επί υπουργίας του κ. Γαβρόγλου, θα το θυμούνται για πολύ καιρό καθώς πήγαν και βρήκαν τμήματα χωρίς μέλη ΔΕΠ, και χωρίς εγκαταστάσεις.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης, σημείωσε ότι περιλαμβάνει τρία γενικά κριτήρια και «αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση καθώς επιτρέπει την top down και τη bottom up αξιολόγηση, αξιολογώντας το στέλεχος εκπαίδευσης τόσο οι προϊστάμενοί του, όσο και οι υφιστάμενοί του». Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο κ. Διγαλάκης είπε ότι «η φιλοσοφία μας είναι πως αν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι θετικό, τότε αποτελεί μοριοδοτούμενο κριτήριο για επιλογή σε θέση ευθύνης, σε αντίθετη περίπτωση, ο εκπαιδευτικός συμμετέχει σε υποχρεωτική επιμόρφωση». Και μάλιστα όπως συμπλήρωσε είναι λυπηρό οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αποκαλούν διαρκώς την επιμόρφωση τιμωρία.

Ο Χανιώτης βουλευτής στάθηκε στην αύξηση του αριθμού των συμβούλων εκπαίδευσης από 540 σε επίπεδο Περιφέρειας σε 800 στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έτσι ώστε να είναι πιο κοντά στις σχολικές μονάδες, ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, με 1.100 νέες οργανικές θέσεις, 550 για ψυχολόγους και 550 για κοινωνικούς λειτουργούς.

Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι στο άρθρο 185, θα ήταν καλύτερο να παραμείνει η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του ΑΕΙ ειδικά για τη μετονομασία Σχολής και τη μεταβολή γνωστικού αντικειμένου Τμήματος Α.Ε.Ι. καθώς, όπως είπε, είναι αποφάσεις με σημαντική ακαδημαϊκή διάσταση.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση και τις αντιεπιστημονικές απόψεις που κυκλοφορούν και υποστήριξε έντονα την ανάγκη περαιτέρω αύξησης του αριθμού των εμβολιασθέντων, τονίζοντας ότι με το κλείσιμο της Βουλής θα πρέπει όλοι οι βουλευτές, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις περιφέρειές τους, χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά στον στόχο αυτό, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και το συλλογικό καλό.