Β. Διγαλάκης: Διαχρονικό το μήνυμα γενναιοψυχίας και φιλοπατρίας στην ιστορική Μάχη της Κρήτης

Β. Διγαλάκης: Διαχρονικό το μήνυμα γενναιοψυχίας και φιλοπατρίας στην ιστορική Μάχη της Κρήτης

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης, που διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά, το Σάββατο 22 Μαΐου, στον Αλικιανό, παραβρέθηκε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Κερίτη και στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι τιμούμε σήμερα «ανθρώπους που πρόταξαν τα ιδανικά και τις αρχές τους, πρόταξαν την αγάπη τους για την πατρίδα, για την οικογένειά τους και για την ελευθερία, απέναντι στον φασισμό και το ναζισμό… Διαχρονικό και πάντα επίκαιρο το μήνυμα της θυσίας τους. Διαχρονικός και ο αγώνας που οφείλουμε, ως Έλληνες, ως Κρητικοί, ως ενεργοί πολίτες, απέναντι σε κάθε είδους ενδεχόμενη εθνική απειλή και σε κάθε είδους φασιστικές συμπεριφορές».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός τού Χανιώτη Βουλευτή:

«Βρισκόμαστε σ’ έναν ιστορικό τόπο.

Σ’ έναν τόπο αγώνα, κρητικής λεβεντιάς και θυσίας.

Είμαστε εδώ, φροντίζοντας επιμελώς να κρατάμε αναμμένο το καντήλι της συλλογικής μνήμης.

Ογδόντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να θυμόμαστε.

Ογδόντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορική μνήμη από γενιά σε γενιά.

Ύψιστο χρέος ευθύνης.

Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον, έγραψε ο Θουκυδίδης. Eυτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι.

Κι εμείς είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε ανθρώπους γενναίους.

Ανθρώπους που, όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν, δεν δείλιασαν, δεν κρύφτηκαν, δεν αδιαφόρησαν, αλλά βγήκαν μπροστά.

Ανθρώπους που πρόταξαν τα ιδανικά και τις αρχές τους, πρόταξαν την αγάπη τους για την πατρίδα, για την οικογένειά τους και για την ελευθερία, απέναντι στον φασισμό και το ναζισμό.

Ανθρώπους που με τη στάση ζωής τους, αλλά ακόμη και με αυτόν τον ίδιο τον θάνατό τους έστειλαν ανυπέρβλητο μήνυμα αντίστασης και φιλοπατρίας σε όλη την οικουμένη, κάνοντας την Κρήτη αθάνατη.

Διαχρονικό και πάντα επίκαιρο το μήνυμα της θυσίας τους.

Διαχρονικός και ο αγώνας που οφείλουμε, ως Έλληνες, ως Κρητικοί, ως ενεργοί πολίτες, απέναντι σε κάθε είδους ενδεχόμενη εθνική απειλή και σε κάθε είδους φασιστικές συμπεριφορές.

Τιμώντας, έτσι, στην πράξη, την ίδια μας την ιστορία, τη βαριά και ένδοξη κληρονομιά μας.

Το περιέγραψε άριστα ο μεγάλος Κρητικός, ο Νίκος Καζαντζάκης: “Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει”.

Αιωνία τους η μνήμη».