Προτάσεις Διγαλάκη για περαιτέρω οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων της Κρήτης

Προτάσεις Διγαλάκη για περαιτέρω οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων της Κρήτης

Το 1,5 δισ. ευρώ ξεπερνά το συνολικό ποσό που έχει δοθεί από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια Κρήτης, κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, για τη στήριξη εργαζομένων, παραγωγών, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, εκ των οποίων τα 378 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε την Παρασκευή 23 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και με βουλευτές του νησιού.

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε όταν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σημείωνε με έμφαση ότι θα πρέπει να υπάρξουν οικονομικές εφεδρείες για μακρύ χρονικό διάστημα. Παράλληλα, κατέθεσε προτάσεις για την περαιτέρω οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων της Κρήτης, με έμφαση στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, αλλά και στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Διγαλάκης σημείωσε, σχετικά με το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που εφαρμόζεται από αρκετές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κρήτης, ότι έχει γίνει δέκτης, το τελευταίο διάστημα, πολλών παραπόνων για τον τρόπο κατανομής των επιχορηγήσεων και τα κριτήρια βάσει των οποίων εντάσσονται σε αυτό οι επιχειρήσεις.

«Στην Κρήτη ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν αποκλειστεί από αυτή τη ζωτικής σημασίας οικονομική στήριξη είναι πολύ μεγάλος», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης, επισημαίνοντας πως «είναι δεδομένο ότι το σύνολο των επιχειρήσεων που κρίθηκαν ως επιλέξιμες έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, ανεξάρτητα της βαθμολογίας η οποία τελικά τους αποδόθηκε. Εντούτοις καθώς το ποσό που ήταν διαθέσιμο ήταν περιορισμένο, μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτές κατάφερε να υποστηριχθεί τελικά. Καθώς οι ενισχύσεις του ΠΕΠ αυτές έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα αυτών που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από την Κεντρική Κυβέρνηση, εκτιμώ ότι θα πρέπει να εστιάσουν σε επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν στήριξη έως τώρα».

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Διγαλάκης ζήτησε «την αύξηση των κονδυλίων για την Περιφέρεια Κρήτης και την αναπροσαρμογή των κριτηρίων με μεγαλύτερη αναλογικότητα, ώστε να στηριχθούν περισσότερες επιχειρήσεις».

Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ακόμα ότι στο παρελθόν, όταν είχαν δημοσιευτεί οι δράσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 1-2-3, δεν προβλεπόταν στους όρους της ενίσχυσης το «κούρεμα» έως και 50% του ποσού επιστροφής, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μη λάβουν την ενίσχυση, αφού θα έπρεπε να επιστρέψουν εξ ολοκλήρου το ποσό. Ωστόσο, η εκ των υστέρων τροποποίηση που πλαισίου και το «κούρεμα» κατά 50% του ποσού της αρχικής ενίσχυσης είχε ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να χάσουν ένα σημαντικό ποσό ενίσχυσης, αφού δεν έκαναν αίτηση με τους αρχικούς όρους και δεν προβλέπεται εκ των υστέρων υπαγωγή στην επιστρεπτέα 1-2-3.

Ειδική αναφορά έκανε ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η Κρήτη προσβλέπει στους συγκεκριμένους πόρους για την ενίσχυση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού οικοσυστήματος, για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και τη μεταφορά της γνώσης στην πραγματική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλόνησος «μπορεί να αποτελέσει πιλότο για όλη την Ελλάδα και να διεκδικήσει τους πόρους που της αξίζουν».