Τρεις προτεραιότητες για στήριξη του ΛΤΝΧ και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών

Τρεις προτεραιότητες για στήριξη του ΛΤΝΧ και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών

Συνάντηση εργασίας για το σύνολο των λιμενικών έργων που είτε εκτελούνται είτε προγραμματίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είχε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρη Βιριράκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν η προϊσταμένη των Υπηρεσιών του ΛΤΝΧ Στυλιανή Μανιουδάκη και η προϊσταμένη του Τεχνικού Τμήματος Αρτεμησία Σκουμπάκη.

Τα μεγάλα έργα που προχωρούν στο λιμάνι της Σούδας (σταθμός επιβατών κ.ά.), η ανάγκη αναβάθμισης του λιμένα Καβονησίου στην Κίσαμο και η δημιουργία μαρίνας και υδατοδρομίου στην περιοχή, η πορεία εκτέλεσης των εργασιών στο λιμάνι του Κολυμπαρίου και η ανάγκη ολοκλήρωσης του απαιτούμενου, με βάση σχετική μελέτη, αριθμού νησίδων προστασίας της ακτής στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στα λιμάνια της Παλαιόχωρας, της Χώρας Σφακίων, της Αγίας Ρουμέλης και της Γαύδου τέθηκαν επί τάπητος, ενώ συζήτηση έγινε και για την πορεία εκτέλεσης – προγραμματισμού σειράς παρεμβάσεων σε μικρότερες λιμενικές υποδομές.

Στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας αναδείχθηκε και το πρόβλημα της αδυναμίας του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων (ΛΤΝΧ) να προχωρήσει στην πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού, καθώς από το 2011 έχουν καταργηθεί οι 22 κενές -τότε- θέσεις του Οργανισμού του φορέα, με αποτέλεσμα σήμερα να υπηρετούν μόλις 14 υπάλληλοι. Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου πληρώνεται από τα έσοδα του φορέα, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στην πρόσφατη έναρξη της συνεργασίας του ΛΤΝΧ με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων στα λιμάνια της Π.Ε. Χανίων και επισημάνθηκε το ενδιαφέρον για διεύρυνση της συνεργασίας με το Ίδρυμα και για την αξιοποίηση προγραμμάτων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στις λιμενικές υποδομές.

Σε δήλωσή του, ο κ. Διγαλάκης σημειώνει: «Είχα μία γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο και στελέχη του ΛΤΝΧ για όλα τα θέματα που αφορούν τις λιμενικές υποδομές. Κρίνω πως είναι σκόπιμο να στηριχθεί και να ενισχυθεί το Λιμενικό Ταμείο, με αιχμή του δόρατος τρία μείζονα ζητήματα, που αποτελούν προτεραιότητες: πρώτον, να λυθεί το πρόβλημα με την αδυναμία πρόσληψης προσωπικού. Δεύτερον, να’ αντιμετωπιστούν οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση μελετών, τόσο από τα συναρμόδια Υπουργεία, όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Και τρίτον, να εξασφαλιστούν χωρίς καθυστερήσεις οι αναγκαίες πιστώσεις για να προχωρήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία, που δεν θα πρέπει να χαθεί. Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η αναβάθμιση του λιμανιού στην Κίσαμο και η σύνδεσή του με τον Αδριατικό Διάδρομο. Αναβάθμιση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αλλάξει ο χαρακτηρισμός του από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και από τοπικής σημασίας χαρακτηριστεί εθνικής σημασίας, όπως άλλωστε προβλέπεται στον χωροταξικό σχεδιασμό της Κρήτης».