Σπουδαία δουλειά από το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης, αξίζει να υποστηριχθεί περισσότερο

Σπουδαία δουλειά από το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης, αξίζει να υποστηριχθεί περισσότερο

Στον ρόλο και τη σημασία του Μουσείου των Ακριτών της Ευρώπης, στην Παλαιόχωρα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου και τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου των Ακριτών της Ευρώπης.

«Σήμερα, που οι ιστορικές προκλήσεις για τη χώρα μας και την Ευρώπη εντείνονται και η Ελλάδα εκ των πραγμάτων εξακολουθεί να έχει καίριο ρόλο στα σύνορα της Ευρώπης, το Μουσείο Ακριτών έχει ένα ακόμα πιο σημαντικό μήνυμα να μεταφέρει: Το μήνυμα της κοινής αφετηρίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της Ευρώπης, της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.

«Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του και δύο χρόνια από τον εμπλουτισμό και τη  μετεγκατάστασή του σε νέο χώρο, το Μουσείο έχει διανύσει μια πολύ δημιουργική πορεία. Η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων, που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Acrinet. Η υλοποίηση όμως αυτού του οράματος, που πήρε σάρκα και οστά στην ακριτική και ειδυλλιακή Παλαιόχωρα, είναι έργο του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, του Δήμου Καντάνου – Σελίνου και πολλών άλλων ακούραστων εργατών και φίλων του. Πρόκειται για ένα πολύτιμο απόκτημα για τον ελληνικό και ευρωπαικό πολιτισμό, που κοσμεί την Παλαιόχωρα, την ευρύτερη περιοχή και ολόκληρη την Κρήτη, λειτουργώντας ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες της», πρόσθεσε ο κ. Διγαλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «το αντικείμενο του Μουσείου είναι πρωτότυπο και ξεχωριστό, γιατί παρουσιάζει τους ακρίτες και την ακριτική παράδοση της Ευρώπης ως ένα μοναδικό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που παρά τις επιμέρους ιδιαιτερότητες συνδέει με ένα κοινό νήμα την ιστορία και τους λαούς της Ευρώπης».

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε ακόμη ότι ο ρόλος ενός μουσείου «είναι πολυεπίπεδος. Καταγράφει και οργανώνει τα ιστορικά τεκμήρια του παρελθόντος και συνδράμει καθοριστικά στην ιστορική έρευνα. Διατηρεί τη μνήμη ενεργή, τη μεταφέρει στις επόμενες γενιές και διαμορφώνει ιστορική αυτοσυνειδησία. Κυρίως, όμως, συνομιλεί με τους ανθρώπους του παρόντος, λειτουργώντας παιδευτικά και ψυχαγωγικά. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Μας δίνει την αίσθηση της συνέχειας και της συνοχής».

Ο κ. Διγαλάκης συμπλήρωσε ότι «ο σχεδιασμός, η δημιουργία, η οργάνωση και η λειτουργία ενός μουσείου δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Απαιτεί πόρους, πρόβλεψη βιωσιμότητας, συντήρηση, προβολή, προσέλκυση φίλων και εθελοντών και πολλά άλλα. Το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης έχει πετύχει πολλούς από τους στόχους του. Χαίρομαι επίσης, που είναι σταθερά προσανατολισμένο σε εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά και τους νέους μας. Αξίζει όμως, να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να αναδειχθεί η σπουδαία δουλειά που συντελείται σε αυτό. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα για την προβολή και την αναγνώριση του Μουσείου, ώστε να γίνει στοχευμένος προορισμός για τους επισκέπτες», είπε ο κ. Διγαλάκης και συνεχάρη «όλους όσοι συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν για αυτόν τον μοναδικό μουσειακό χώρο, με γνώση, μεράκι, υπομονή και επιμονή. Τον κ. Καραμανέ, νυν διευθύνοντα του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και την τέως διευθύντρια κ. Πολυμέρου – Καμηλάκη, τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου κ. Περράκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου κ. Δερμιτζάκη και πολλούς άλλους, συνεργάτες και υποστηρικτές».