Βασίλης Διγαλάκης: Η αλήθεια για τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι

Τα πραγματικά δεδομένα αναφορικά με το ζήτημα της αξιοποίησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, διαδικασία που ξεκίνησε επί της πρυτανείας του (2013 – 2017) και συνεχίζεται με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος μέχρι και σήμερα παρουσίασε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και τον δημοσιογράφο Λευτέρη Κουρκουλό (εκπομπή “στο Επίκεντρο”).

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά σημεία της συνέντευξης τού κ. Διγαλάκη:

  • Όλες οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι έγιναν με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος, πλήρη διαφάνεια, ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μέσω δημοσιεύσεων στον τοπικό Τύπο και ενημέρωση, με σχετική επιστολή, του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, πριν υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, που προέκυψε μετά από ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Κανείς, όμως, δεν κατέθεσε τότε μία άλλη πρόταση. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται εκ των υστέρων ότι δεν γνώριζε.
  • Οι τοπικοί άρχοντες των Χανίων ήταν απόντες όταν το Πολυτεχνείο Κρήτης ζητούσε την εκκένωση του κτηρίου της Μεραρχίας για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασής του, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, προκειμένου να στεγάσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες (Σχολή Καλών Τεχνών).
  • Στη σύμβαση αξιοποίησης των κτηρίων έχουμε συμπεριλάβει ειδικό όρο, σύμφωνα με τον οποίο το “μπαλκόνι των Χανίων” θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες, χωρίς αντίτιμο.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ με επισκέφθηκε όταν ανέλαβα καθήκοντα πρύτανη στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το 2013, και μέλη της με ρώτησαν ευθέως τι σκοπεύω να πράξω για την παράνομη κατάληψη στο κτήριο της Μεραρχίας, υποστηρίζοντας ανοιχτά τη Rosa Nera, για την οποία ανέφεραν ότι επιτελεί σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Η συζήτηση τελείωσε όταν τους είπα ότι πρόκειται για παράνομους καταληψίες.
  • Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την εταιρεία, η οποία προέκυψε από τον ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι κοινός συκοφάντης και θα κληθεί να αποδείξει τους (ψευδείς) ισχυρισμούς του ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: