Χαιρετισμός Βασίλη Διγαλάκη, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Χαιρετισμός υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών την 8/8/2020.

Αξιότιμοι εκπρόσωποι και μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών,

Αγαπητοί συμπατριώτες

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην ετήσια Γενική σας Συνέλευση, που φέτος οι ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες επέβαλαν να διεξαχθεί διαδικτυακά. Χαίρομαι που έστω και με αυτόν τον τρόπο μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας και βεβαίως να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλοι γνωρίζουμε τη μεγάλη αγάπη και έγνοια που τρέφετε για το νησί μας και τη δραστηριότητα που αναπτύσσετε για την προβολή του σε όλες τις γωνιές της γης.

Οι απόδημοι Κρήτες συντηρούν και προωθούν τα κρητικά ήθη και έθιμα. Συμβάλλουν στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ενεργοποιούνται για την ανάπτυξη του τόπου μας και μεταλαμπαδεύουν στα νέα παιδιά του απόδημου ελληνισμού την κρητική συνείδηση  και ταυτότητα. Είστε οι άξιοι εκπρόσωποί μας σε όλες τις χώρες του κόσμου, ένα σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο που μακραίνει και εμπλουτίζει το γένος μας.

Η Κρήτη, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών, έγινε πολλές φορές στη μακραίωνη ιστορία της σύμβολο ελευθερίας και προόδου. Καθόλου τυχαία ο όρος «συγκρητισμός», δηλαδή η δημιουργική συγχώνευση ετερόκλητων στοιχείων περιέχει την Κρήτη στο δεύτερο συνθετικό του. Με αυτό το πνεύμα οφείλουμε να προχωρήσουμε και στο σήμερα, αφομοιώνοντας τις σύγχρονες εξελίξεις. Προσαρμοζόμενοι στις αλλαγές και αξιοποιώντας το περιβαλλοντικό, παραγωγικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουμε. Κι εσείς, ως φορείς ποικίλων και πλούσιων εμπειριών  και συνδετικός κρίκος της Κρήτης με τον υπόλοιπο κόσμο, είστε αρωγοί αυτής της προσπάθειας.

Χαίρομαι επίσης, που αντικείμενο της σημερινής συνέλευσης αποτελεί, μεταξύ άλλων, το θέμα της συνεργασίας του Συμβουλίου με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κρήτης και Εξωτερικού. Είναι γνωστές οι κατακτήσεις των Κρητών στις τέχνες και στα γράμματα και διαχρονική η αφοσίωσή τους στο αγαθό της μόρφωσης. Έχω την τιμή να υπηρετώ τον τομέα της Παιδείας, ο οποίος είναι αναμφίβολα το ασφαλέστερο όχημα προόδου και ανάπτυξης.

Στην Κρήτη διαθέτουμε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υψηλού επιστημονικού κύρους τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους και να εξελίξουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητές τους με εξαιρετικά επωφελή αποτελέσματα για τα ίδια αλλά και για το νησί μας. Ήδη, η κατεύθυνση που έχουμε δώσει στα Ιδρύματά μας είναι αυτή της εξωστρέφειας, της συνέργειας με Iδρύματα του εξωτερικού και της δυνατότητας ίδρυσης ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών, που απευθύνονται σε ξένους φοιτητές και ανοίγουν νέους δρόμους στην ανάπτυξη και την εμβέλεια του νησιού μας.

Σας εύχομαι να έχετε υγεία και δύναμη και σύντομα να συναντηθούμε από κοντά, έχοντας ξεπεράσει τη δοκιμασία της παγκόσμιας πανδημίας.

Σας ευχαριστώ