Θα ενισχυθούν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών

Θα ενισχυθούν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 21 Ιουνίου και τη δημοσιογράφο Ελπίδα Οικονομίδη.

Το «άνοιγμα» στα αμερικανικά πανεπιστήμια αποτέλεσε τον περασμένο Σεπτέμβρη προσωπικό στοίχημα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, n οποία βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να πραγματοποιήσει «καμπάνια» για τα ελληνικά πανεπιστήμια και να διαφημίσει την υψηλή ποιότητα παροχής Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξαν ενδιαφέρον και το πρώτο «ραντεβού» κλείστηκε τον Δεκέμβρη, μεταφέρθηκε για τον Μάρτιο, όμως η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα. Μετά τη σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα μία από τις πρώτες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας ήταν να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει o διάλογος μεταξύ των πανεπιστημίων.

Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Βασίλης Διγαλάκης, εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τις δυνατότητες συνεργασίας και πώς αυτές θα ωφελήσουν τα ελληνικά ιδρύματα. Το υπουργείο Παιδείας έχει στόχο να διευκολύνει το «άνοιγμα» των πανεπιστημίων της χώρας προς την Ευρώπη και την Αμερική με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις κινήσεις των πρώτων. «Η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων και η κινητικότητα των φοιτητών σε πανεπιστήμια άλλων χωρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, δεδομένων των αλλαγών που συντελούνται. Τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, για παράδειγμα, θα ενισχυθούν στη χώρα μας χάρη στα ξενόγλωσσα προγράμματα που διενεργούν τα πανεπιστήμιά μας. Οι Έλληνες μετακινούνταν στο εξωτερικό με ιδιαίτερη ευκολία (σ.σ.: στην Ευρώπη), δεν γινόταν όμως το ίδιο για τους αλλοδαπούς, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ξενόγλωσσα προγράμματα στη χώρα μας», εξηγεί o κ. Διγαλάκης.

Σχετικά με το είδος των συνεργασιών που θα μπορούσαν να «χτίσουν» τα ελληνικά με τα αμερικανικά ή τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ο υφυπουργός αναφέρεται σε σειρά ενεργειών: «Θα μπορούσε ένας φοιτητής να φοιτά κάποιο διάστημα στη μία χώρα και το υπόλοιπο στην άλλη, να κάνει εξ αποστάσεως μαθήματα σε διακεκριμένα πανεπιστήμια, να λάβει διπλό πτυχίο. Για τους Κινέζους για παράδειγμα θα είναι ένα κίνητρο να έρθουν στη Χώρα μας για να ζήσουν και να σπουδάσουν, αποκτώντας ένα πτυχίο αναγνωρισμένο σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική».

Τα διπλά προγράμματα είναι πολύ δημοφιλή στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ιδίως στο ΜΙΤ, όπου συνδυάζονται διαφορετικά πεδία σπουδών σε ένα πτυχίο, όπως η Βιολογία με τα Μαθηματικά και η Πληροφορική με τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι Έλληνες φοιτητές, σε πρώτη φάση, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις συνεργασίες και να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια, να συμμετάσχουν σε θερινά προγράμματα ή ακόμα και να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης.

Πότε όμως θα γίνουν όλα αυτά; «Μη φανταστούμε ότι θα πλημμυρίσουμε σε ένα χρόνο με ξένους φοιτητές. Υποδομές έχουμε, δεν έχουμε αρκετούς πόρους για να τις συντηρήσουμε και αρκετό προσωπικό. Επειδή οι ξένοι φοιτητές θα έρθουν να σπουδάσουν πληρώνοντας δίδακτρα, αυτό θα βοηθήσει να προσλάβουμε προσωπικό, νέους επιστήμονες και να συντηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις υποδομές και παράλληλα να συνεχίσουμε να παρέχουμε την κρατική οικονομική ενίσχυση», σημειώνει o κ. Διγαλάκης και αναφέρει: «Μέχρι το Τέλος του έτους θα ήταν θετικό να έχουμε κάποιες συμφωνίες και μέσα στον επόμενο χρόνο να αρχίσουν κάποια προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και μαθήματα εξ αποστάσεως».