Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 και την εκπομπή “Μαζί δεν κάνουμε”

Η διασφάλιση της υγείας των φοιτητών και όλης, γενικότερα, της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και της εγκυρότητας και του αδιάβλητου των εξετάσεων αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πάνω από το 96% των μαθημάτων στα πανεπιστήμια διεξάγονται εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου, και θα ολοκληρωθούν με αυτόν τον τρόπο μέχρι την κάλυψη της ύλης του εξαμήνου. Η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με πολύ υψηλή ποιότητα και μετράει για την κάλυψη της ύλης.

Στις 25 Μαΐου επιστρέφουν στα πανεπιστήμια οι φοιτητές μόνο για τα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις.

Είναι αρμοδιότητα τού κάθε διδάσκοντα να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογήσει τους φοιτητές του.

Η προσωπική επαφή των φοιτητών μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους δεν μπορεί να υποκατασταθεί με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι, όμως, ένα «εργαλείο», το οποίο μπήκε στα πανεπιστήμια πιο γρήγορα, εξαιτίας της πανδημίας, και θα μείνει, γιατί συμπληρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα πανεπιστήμια είχαν προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, είχαν, δηλαδή, πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κυρίως ασύγχρονης, αλλά επεκτάθηκαν και στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και στην πραγματοποίηση διαλέξεων μέσω διαδικτύου, τις οποίες ο κάθε φοιτητής μπορεί να παρακολουθήσει με βάση το δικό του πρόγραμμα.

Οι εκπαιδευτικοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αγκάλιασαν το εγχείρημα.

Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται και πρέπει πάντα να γίνεται με σεβασμό στον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αναφορικά με το «Erasmus», υπήρξε διακοπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας στις χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με όλα τα πανεπιστήμια, προχώρησε, στην αρχή της πανδημίας, σε καταγραφή των φοιτητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και βρίσκονταν εκτός Ελλάδας. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, ούτως ώστε να βοηθήσουμε στη διαδικασία της επιστροφής των φοιτητών μας στη χώρα.

Πλέον, γίνεται συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. για το πώς θα συνεχίσει το πρόγραμμα «Erasmus» με μεθόδους εξ αποστάσεως, ανάλογα και με τα υγειονομικά δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πέμπτη 14 Μαΐου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.