Συμμετοχή του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Συμμετοχή του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Ο Υφυπουργός Παιδείας σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κος Β. Διγαλάκης συμμετείχε μαζί με την Υπουργό Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Ο Υφυπουργός ξεκίνησε τον χαιρετισμό του προς τους πρυτάνεις σε προσωπικό ύφος, καθώς πριν από 2 χρόνια αποχαιρετούσε τη Σύνοδο ως πρύτανης και επανέρχεται με άλλη ιδιότητα.

Ωστόσο, το θέμα που απασχολούσε τότε, απασχολεί έντονα και τώρα, καθώς η κατάσταση στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, δυστυχώς χειροτέρεψε και οι επιπτώσεις στα Πανεπιστήμια είναι μεγάλες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα ελαφρύνει τη γραφειοκρατία των ΕΛΚΕ και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της έρευνας. Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, προετοιμάζει ειδικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του διαχειριστικού κόστους των ΕΛΚΕ. Οι εργασίες αυτές βρίσκονται στο στάδιο της εσωτερικής διεργασίας και όταν προχωρήσουν θα τεθούν υπόψη των πρυτάνεων προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα επείγοντα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τα πανεπιστήμια, όπως το δάνειο του ΕΠΕΑΕΚ, καθώς και στα έργα ΣΔΙΤ, δηλαδή τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Υπογράμμισε τα θετικά σημεία των ΣΔΙΤ, όπως την απουσία καθυστερήσεων σε σχέση με τα δημόσια έργα και τόνισε ότι είναι στη διάθεση των πανεπιστημίων προκειμένου να έχουν ενημέρωση και στήριξη στην προετοιμασία και ωρίμανση των μελετών για να ενταχθούν σε έργα ΣΔΙΤ.
Αναφέρθηκε επίσης στις βασικές κατευθύνσεις του Υπουργείου, στις οποίες στοχεύει το νέο θεσμικό πλαίσιο και είναι η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, η αξιολόγηση, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εξωστρέφεια. Το νέο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί συναίνεση και διαβούλευση με τα πανεπιστήμια, τα οποία θα κληθούν να το εφαρμόσουν, και για το λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ζήτησε να ακούσει τις απόψεις των πανεπιστημίων προτού θέσει υπόψη τους ένα σχέδιο νόμου προς διαβούλευση.